Nyhed, 07.august 2024

Uddannelsesvalg er bekymrende for grøn omstilling

Grøn omstilling kræver kompetencer – derfor bekymrer faldet i ansøgere til uddannelser med relevans for landbrug og fødevarebranchen.

Af Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer

For et par uger fik godt 60.000 ansøgere besked om, at de kan begynde på en videregående uddannelse. De 1.333 af dem har valgt en uddannelse, som er særskilt relevant for landbruget og fødevaresektoren. Det er et fald på omkring fem procent fra 2023.

Det er bekymrende.  For mens det går rigtig godt med søgningen til landbrugsskolerne, så er der også brug for den endnu mere akademiske viden.

Landbruget og fødevaresektoren står midt i en gigantisk omstillingsproces. Vi skal fortsat producere mange fødevarer, men med mindre klima- og miljøaftryk, det skal vi finde de bedste veje til, samtidigt med at vi også udvikler flere plantebaserede fødevarer.

Det kræver kompetencer i topklasse på en række forskellige områder, men med færre studerende får vi ikke skabt de kompetencer i Danmark, og det kan sætte os tilbage i det grønne kapløb.

Mellem 30 og 40 procent af virksomhederne i landbrugs- og fødevarebranchen angiver, at mangel på arbejdskraft er et problem for, at de kan vækste og udvikle deres virksomheder. Det handler ikke kun om akademikere, men de udgør en del af problemet.

Vi kan dog glæde os over, at uddannelser som procesteknolog og jordbrugsteknolog formår at opretholde optaget i år.

Men vi skal altså have bedre fat i de, der vil læse lange uddannelser.

Der ligger så mange spændende og udviklingsorienterede jobs i landbruget og fødevarebranchen, hvor man kan være en af frontløberne i den grønne revolution.

Det skal vi være endnu bedre til at fortælle til en generation af unge, der i den grad køber ind på dagsordenen om grøn omstilling.