
Vi får mere lige spilleplade i EU for miljøgodkendelser
IE-direktivet om miljøgodkendelser i EU er trådt i kraft og arbejdet med at udforme de fælles ”driftsregler” for større svine- og fjerkræbrug kan gå i gang.
Landbrug & Fødevarer har fulgt processen tæt siden den gik i gang i 2022 og vil fremover også arbejde intenst for at sikre lige vilkår i de fælles driftsregler for miljøgodkendelser af husdyrbrug i EU. Samtidig kæmper L&F for at få anerkendt danske teknikker og teknologier i de nye fælles regler.
IE-direktivet sætter rammerne for virksomheder og husdyrbrugs-miljøgodkendelser og deres udledninger af forurenede stoffer til luft, vand og jord. Alle større virksomheder i fødevareindustrien samt store svine- og fjerkræbrug er i dag omfattet af direktivet. Direktivet har de sidste par år været under revision og det reviderede direktiv trådte i kraft den 4. august 2024. Implementeringen i dansk ret skal ske senest den 1. juli 2026.
For husdyrbrug var der lagt op til, at grænserne for hvornår man var omfattet af direktivet skulle sænkes markant, samt at kvægbrug som noget nyt også skulle omfattes. Grænserne for hvornår man er omfattet blev dog kun sænket i mindre grad og kvægbrug blev ikke omfattet.
Lige konkurrencevilkår i EU og muligheder for eksport af dansk miljøteknologi
Det gennemgående fokus for L&F har været lige konkurrencevilkår for de europæiske husdyrproducenter. Danmark har et omfattende godkendelses- og tilladelsessystem for alle husdyrbrug, hvilket resulterer i en byrde for danske husdyrproducenter, når andre europæiske landmænd ikke stilles overfor samme krav. L&F havde derfor gerne set, at flere husdyrbrug var blevet omfattet af direktivet, samt at kvægbrug også var blevet omfattet – under forudsætning af at nye krav bliver implementeret ens i EU’s medlemslande og at der ikke tilføjes nye administrative byrder.
I det reviderede IE Direktiv skal husdyrbrug, der er omfattet af direktivet, efterleve nogle fælles driftsregler som skal udvikles over de næste to år. På nuværende tidspunkt kender vi ikke de konkrete regler. L&F vil i den kommende proces kæmpe for, at andre landes husdyrbrug underlægges de samme regler som de danske husdyrproducenter er underlagt og at danske teknikker og teknologier indenfor miljøområdet anerkendes i de nye regler. I den proces vil L&F også have fokus på, at nye krav skal være mindst muligt administrativt tunge, og at nye krav implementeres ensartet i hele EU, så der sikres lige konkurrencevilkår medlemslandene imellem.