Nyhed, 28.august 2024

L&F stod i front for hyldest af grøntsagerne

I uge 34 blev ’Den Nationale Grøntuge’ holdt for første gang. Formålet var at styrke lysten til at inddrage grøntsagerne i kosten. - uden at udskamme kødet.

I uge 34 blev ’Den Nationale Grøntuge’ holdt for første gang. En uge, hvor grøntsagerne, deres mangfoldighed og evne til at berige os med mere farverige og nærende måltider er i højsædet.

Men i stedet for det traditionelle fokus på sundhed, var der i ’Den Nationale Grøntuge’ fokus på sanserne og æstetikken ved grøntsager, siger Line Munk Damsgaard, der er projektleder på ’Den Nationale Grøntuge’ og ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.

Over 40 forskellige partnere har deltaget i ’ Den Nationale Grøntuge, og via hver deres forskellige kommunikationskanaler er der i løbet af ugen blevet stillet skarpt på grøntsagernes mange fortræffeligheder. Målet har været at inspirerer til at grøntsagerne får en mere fremtrædende placering på danskernes borde – både når vi spiser ude og hjemme.

Fortjener større plads

Line Munk Damsgaard påpeger, at grøntsagerne har fortjent en større plads på danskernes spisebord.

- Grøntsager kan pifte vores måltider op. Det er netop den tanke og bevidsthed, der er i højsædet i Den Nationale Grøntuge, hvor vi prøver at gøre opmærksom på alt det, de smagfulde og nærende grøntsager kan. Men uden at tage afstand fra de gode animalske fødevarer, siger Line Munk Damsgaard.

Det er de færreste danskere, der lever op til de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst halvdelen bør være grøntsager.

Det ser Line Munk Damsgaard som en indikator på, at det er en god idé at begynde at tale om måltider og madkultur på en ny måde.

- Vi vil gerne gå forrest i arbejdet om at tale om grøntsager på en ny måde. Hvor løftede pegefingre og moralprædikener er gemt væk, og hvor der ikke kun fokuseres på grøntsagernes sundhed men også på deres friskhed, deres alsidighed og meget forskellige smage – lige fra den sprøde agurk til de dybe, søde rødbeder. At have grøntsager som en del af måltidet skal ikke være en sur pligt, det skal være en lyst og en fornøjelse. Det er det, vi, sammen med vores partnere, har sat spot på i uge 34, siger hun, og fortsætter:

- Ambitionen er, at ’Den Nationale Grøntuge’ kan puste til nysgerrigheden hos danskerne i forhold til at udforske grøntsagernes spændende verden. Danske landmænd og gartnere producerer så mange lækre grøntsager, som kan give vores mad et både sundt og oplevelsesmæssigt pift. Det skal vi selvfølgelig dyrke og bakke op om, for det giver udbytte på mange måder.

Skabt fornyet fokus

På bagkant af ugen er det en ambition, der er lykkedes om end projektlederen erkender, at arbejdet med at få flere grøntsager på danskernes tallerkener ikke slutter her.

- Vi ændrer selvfølgelig ikke danskernes kost fundamentalt på en uge. Men vi har sammen skabt et fornyet fokus på kategorien, og det har været så fint at se den passion og entusiasme, de forskellige partnere har haft for at kommunikere om grøntsagerne, og hvad de kan. Jeg håber, at vi sammen også fremadrettet kan holde grøntsagsfanen højt, siger Line Munk Damsgaard.

Den Nationale Grøntuge har undertitlen ”Kom i grønt humør”. Den afholdtes i regi af Rådet for sund mad med Landbrug & Fødevarer som projektleder. Knap 40 partnere havde meldt sig som grøntsagsvenner og bidrog under Den Nationale Grøntuge. Den Nationale Grøntuge er støttet af Plantefonden.

Kontakt: