Nyhed, 18.september 2024

Landbruget leverer 200 procent på frivillig ammoniak-aftale

Landbruget leverer på frivillig aftale om ammoniak-fordampning fra stald, lager og udbringning.

En frivillig aftale for grisesektoren har sikret, at ammoniakfordampningen fra stald, lager og udbringning er reduceret med 16 procent – det dobbelte af målsætningen og altså en leverancep å 200 procent. Også kvæget er langt mere end nået i mål med ambitionerne fra aftalerne fra 2020 med en målopfyldelse på 185 procent.

 

Det på trods at, vi i medierne ofte hører ”Man kan bare ikke lave frivillige aftaler med landbruget.”

 

De fleste kender udtrykket fra debatter og indlæg, hvor det er blevet en fast vending for grønne organisationer og røde politikere, når der argumenteres for strammere regulering.

 

Nu demonstrerer resultaterne fra aftaler om ammoniakfordampning imidlertid, at frivillige aftaler er en konstruktiv vej til at nå målsætningerne.

 

Tilbage i efteråret 2020 indgik grise- og kvægsektoren hver en aftale med regeringen og daværende miljøminister Lea Wermelin om at reducere ammoniakfordampningen fra stald, lager og udbringning. For grisene var ambitionen en reduktion på 8 procent i udledningen i 2024 gennem at sænke proteinindholdet i foderet. Kvæg ville reducere det gennemsnitlige indhold af råprotein i foder til malkekøer fra 170 til 168 g pr. kg tørstof for en årsko.

 

Meget tilfredsstillende

Nu fire år senere kan det konstateres at begge målsætninger er nået. For grisene er reduktionen af ammoniak-udledningen præcis på det dobbelte af målet. Det glæder Erik Larsen formand for sektor for gris:

 

- Det er selvfølgelig meget tilfredsstillende at vi gennem dygtigt forsøgsarbejde betalt via Svineafgiftsfonden er lykkedes med at sammensætte foder, så ammoniakfordampningen, målt som kvælstof i urinen, er faldet med cirka 16 procent pr kg tilvækst. Samtidig har fodervirksomhederne spillet særdeles positivt ind. Resultatet er et godt eksempel på, hvor langt vi kan nå, når alle interessenter, landmænd, forskning, rådgivere, fodervirksomheder og Landbrug & Fødevarer samarbejder om et fælles mål. At vi når det dobbelte af målet, er virkelig bemærkelsesværdigt.

 

Erik Larsen fremhæver, at resultatet viser, at landmændene og landbrugets organisationer har stor interesse i frivillige aftaler.

 

Vi vil meget hellere nå i mål med fornuftige, vidensbaserede løsninger, der kan gennemføres på frivillig basis og tilpasses produktionen ude på bedrifterne. Det er langt mere produktivt end at få trukket statslige løsninger ned over hovedet. Resultatet her demonstrerer tydeligt, at både sektoren og den enkelte landmand er klar til at levere. Det viser, at vi er medspillere, ikke modspillere, siger Erik Larsen, som understreger, at netop ammoniakreguleringen er et af de regelsæt, der for alvor gør ondt på landbruget.

 

- De samlede danske reduktionskrav i landbruget er jo på voldsomme 24 procent, meget højere, end i resten af EU, hvor gennemsnittet er seks procent, og der i udlandet endda var mulighed for at høste lavthængende frugter, fordi vi i Danmark var hurtigere i gang. Det er virkelig et eksempel på dansk overimplementering. At vi på den baggrund får frivillige aftaler til at lykkes, det beviser vores vilje.

 

Gevinst for miljø og bundlinje

Hos Christian Lund, formand for L&F Kvæg, er der ligeledes stor tilfredshed med udbyttet af indsatsen, og at man har leveret på den frivillige aftale.

 

- Vi kunne ved aftalens indgåelse se, at det var en målsætning, som vi havde mulighed for at ramme. Derfor var den fornuftig, selv om baggrunden – de uforholdsmæssigt høje danske reduktionskrav – var et ærgerligt udgangspunkt. Vi kan nu se, at målsætningen er mere end nået for både jersey og stor race. Et vægtet gennemsnit viser, at vi lander på 166,3 g råprotein pr. kg tørstof for en årsko. Vi har altså nået 85 procent mere end målsætningen. Det er yderst tilfredsstillende i forhold til at levere på den frivillige aftale, mener Christian Lund.

 

 

Han glæder sig over, at det samtidig har været muligt at løfte mange mælkeproducenters bundlinje.

 

- Det har været en omstillingsproces, og mange af de besætninger, der lå på en råprotein-procent på over 17, har selvfølgelig skullet arbejde med at justere foderplanerne ind. Men vi kan se, at det generelt giver god mening, og mange er med de aktuelle foderpriser lykkedes med at få god økonomi i at reducere proteinprocenten. Og det altså samtidig med, at de er med til at sikre, at vi opfylder den frivillige aftale om ammoniakudledning og dermed understreger erhvervets vilje til at levere på frivillige indsatser, siger Christian Lund.