
Fremtiden er (også) plantebaseret – og produceret i Danmark
Hvordan får den danske ingrediensbranche udnyttet potentialet i markedet for plantebaserede fødevarer? Det spurgte L&F om på konference sammen med DAKOFO.
Sammen med brancheforeningen DAKOFO var Landbrug & Fødevarer fredag den 20. september vært for en konference om plantebaserede fødevareingredienser på Christiansborg. Deltagerne var både landmænd, ingrediensvirksomheder, interesseorganisationer samt politikker.
Dagen program begyndte med en velkomst ved direktør i Landbrug & Fødevarer, Fleming Nør-Pedersen, hvorefter fødevareminister Jacob Jensen gav tale. Fødevareministeren var fuld af ros til ingrediensvirksomhederne og udtrykte forståelse for både udfordringer og muligheder.
Ministeren blev efterfulgt af en præsentation af en lang række ingrediens- og fødevarevirksomheder, der både var mødt op for at præsentere deres produkter, og potentialerne herfor, men også for at fortælle politikkerne om de konkrete udfordringer og barriere branchen oplever når de ønsker at producere og eksportere plantebaserede fødevareingredienser. Derudover holde en række virksomheder oplæg, heriblandt: DAKOFO, DLG, Danish Agro, FermFood, ADM, KMC og DLF.
Dagen sluttede af med en paneldebat mellem fødevareordførerne Ida Auken og Erling Bonnesen, samt Europa-parlamentariker Rasmus Nordqvist. Politikkerne tog meget positivt imod de deltagende landmænd og fødevareselskabers appetit for at kaste sig over markeder for plantebaserede fødevarer, og særligt deres ambition om, at det skal gå hurtigere end det gør i dag.

Fødevareminister Jacob Jensen gav tale til konference om plantebaserede fødevareingredienser på Christiansborg
Danmark helt fremme
I Danmark har vi mange virksomheder, der er med helt fremme på den plantebaserede dagsorden, og som med teknologi, kreativitet og investeringer er klar til at indtage scenen – herhjemme, så vel som uden for landets grænser – når markedet for plantebaserede fødevarer og planteprotein vokser sig større.
Denne pointe var også noget direktør i Landbrug og Fødevare, Flemming Nør-Pedersen, fremhævede under hans tale til konferencen:
- Vi har i Danmark en stor styrkeposition inden for fødevarer og fødevareproduktion. Vi er frontløbere inden for dyrkning, forskning, forarbejdning og mange andre aspekter. Det skyldes ikke mindst, at vi har mange dygtige landmænd, mange store virksomheder, en stærk organisering og en politisk opbakning til erhvervet.
Der er dog også behov for yderligere politisk assistance til udvikling, skalering og til at fjerne bureaukrati og regulatoriske forhindringer, som risikerer at stå i vejen for et dansk plantebaseret ingredienseventyr.
Det gælder ikke mindst godkendelsesprocedurer omkring novel foods og biosolutions, hvilket fødevareminister Jacob Jensen også kom ind på i sit indlæg.
Det gælder nemlig også adgang til kapital og forskning. Her har vi heldigvis det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure, som samler universiteter, virksomheder og myndigheder om at udvikle den grønne fødevareproduktion, som et fremragende eksempel.