Nyhed, 02.oktober 2024

Danske landbrugere er globale ledestjerner

L&F deltog sammen med fødevarevirksomheder i Climate Week for at fremme klimaeffektiv fødevareproduktion globalt. Regenerativt landbrug stod centralt.

I sidste uge deltog L&F sammen med en bred vifte af danske virksomheder, herunder Arla, FOSS, Carlsberg, Novonesis, FMC, Agreena og flere andre, i Climate Week 2024 i New York. Formålet med vores deltagelse var at cementere Danmarks internationale position som frontløber inden for klimaeffektiv fødevareproduktion og udvide vores internationale samarbejde. L&F oplevede stor interesse for danske landbrugere og løsninger og vendte hjem med værdifulde indsigter og styrket globalt netværk. Vi havde to medarbejdere til stede for at give stemme til dansk landbrug og udbrede kendskab til vores klimaeffektive fødevareproduktion.

 

 

L&F efterlyser standarder for regenerativt landbrug

 

Et centralt tema under Climate Week var regenerativt landbrug, som hurtigt er ved at blive en hjørnesten i den globale diskussion om bæredygtig fødevareproduktion. Store internationale virksomheder som Nestlé, Unilever, PepsiCo og Mars er begyndt at investere i regenerative råvarer, og danske virksomheder som Carlsberg Group følger trop. I USA er flere regenerative produkter allerede tilgængelige og tydeligt mærkede på butikshylder, selvom en fastlagt definition eller ramme for, hvordan vi måler og verificerer stadig udestår. 

 

Vores deltagelse understøttede vigtige dialoger om behovet for standardisering. Manglen på en samlet definition af regenerativt landbrug udgør en udfordring for hele systemet, men især for landbrugere, der forventes at implementere regenerative praksisser uden en konkret ramme. Regenerativ dyrkning er kun ét af mange værktøjer, vi kan bruge på rejsen mod bæredygtig fødevareproduktion, og det er vigtigt, at det ikke bliver et ”enten eller” men snarere et ”både og”.

 

 

Landmandens centrale rolle

 

Et andet stort tema under Climate Week var betydningen af offentlige-private partnerskaber. Disse partnerskaber er afgørende for at fremme innovation og skalere løsninger, der kan imødekomme de globale klimamål og sikre fødevaresikkerhed. Dette budskab blev gentaget på flere niveauer og understøttet af konkrete eksempler fra hele verden – hvor især Danmarks rolle som foregangsland blev fremhævet. 

Under en rundbordssamtale om biosolutions’ potentiale til at skabe modstandsdygtige fødevaresystemer blev det også klart, at samarbejde mellem den offentlige og private sektor er essentielt for at drive den teknologiske udvikling og organisatoriske forandringer.

 

Ligeledes er det afgørende, at vi har landbrugernes stemme med i rummet, når vi diskuterer, hvordan man bedst driver landbrug. Det er en oplagt mulighed for den private sektor til at arbejde tættere sammen med landbruget og sikre, at landbrugeres perspektiver er integreret i udviklingen af nye løsninger. Dette budskab har vi gentaget mange gange under Climate Week.

 


L&F tager disse indsigter med hjem for at styrke vores fortsatte arbejde med at sikre den danske fødevaresektors udvikling. Vi ser frem til at fortsætte dialogerne og udbrede de løsninger, der gør dansk landbrug og fødevareproduktion til en global ledestjerne.



Fødevareproduktion er en del af løsningen på klimakrisen


Climate Week er en central platform for globale klimadrøftelser med mere end 600 arrangementer og aktiviteter for erhvervsledere, beslutningstagere, forskere og civilsamfund. Ugen understregede, at fødevareproduktion - på den globale scene - i stigende grad anses som en vigtig del af løsningen på klimakrisen, og landbrugere omtales som ”stewards of the land” og ”the ultimate agents of change”. Amerikanere er dygtige til at skabe den positive fortælling om de mennesker, der producerer vores fødevarer. Vi skal blive bedre til at få vores systemer, især fødevaresystemet, til at handle om mennesker.

 

Mens systemtænkning er vigtigt, kan den ikke stå alene. Derfor var der også stor interesse for danske metoder og løsninger til at reducere aftrykket fra vores fødevareproduktion, og mange aktører søgte at lære af vores erfaringer.