
L&F indbød til Fødevareklyngens Eksportdag
Nøgleaktører til dialog om verdenspolitikkens indflydelse på global handel og Danmarks førerposition inden for fødevareproduktion
Eksport var i fokus mandag den 7. oktober da Landbrug & Fødevarer var værter for Fødevareklyngens Eksportdag 2024. Eksportdagen fandt sted i Rådssalen på Axelborg, hvor repræsentanter fra virksomheder, myndigheder, vidensinstitutioner og andre aktører fra sektoren var samlet for at diskutere, hvordan verdenspolitikken påvirker den globale handelspolitik og dermed også fødevareklyngens eksport.
Landbrugs- og fødevareerhvervet har i mere end 200 år i høj grad levet af eksport. Det startede med kornsalgsperioden, der varede til omkring år 1880. I dag er vi til stede på knap 200 markeder rundt om i verden og i 2023 var værdien af eksporten fra fødevareklyngen næsten 200 milliarder kroner.
Den voksende eksport har flere grunde. Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Merete Juhl understreget blandt andet vigtigheden af det gode samarbejde med ministerier, styrelser og på ambassader verden rundt, da hun bød deltagerne velkommen:
-Vi har nogle robuste og innovative virksomheder i fødevareklyngen. Mange er til stede i dag. Vi har også dygtige embedsfolk i ministerier, styrelser og på ambassaderne verden rundt. Her viser vi på smukkeste vis, det værdifulde ved et tæt samspil mellem det offentlige og private. Det er mit håb, at vi kan fortsætte og udvikle dette tætte samspil – så vi kan opretholde samt styrke fødevareklynges eksport.
Blandt dagens talere var udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der bemærkede, at "vi ser muligheder i tiden." Han uddybede dette med henvisning til klimarobuste afgrøder, nye teknologier for mere effektivt og bæredygtigt landbrug samt fremskridt inden for genetik. Alt dette er styrkepositioner for Danmark, som ikke blot kan bidrage til en mere bæredygtig global fødevareproduktion, men også styrke Danmarks konkurrenceevne på verdensmarkedet.