Nyhed, 09.oktober 2024

Min tillid til systemet har lidt et stort knæk

Det er så dybt frustrerende, og det er en sag, der de sidste fire år har fyldt rigtig meget hos mig.

Jens Bangsgaard er en af de landmænd, som Landbrug & Fødevarer, sammen med SEGES Innovation og advokat Håkun Djurhuus, har bistået i sager om erstatning og dispensation for forbud mod gødskning, sprøjtning og omlægning af jord i §3-arealer.

 

Hans sag er nu afsluttet med et endeligt afslag fra Miljøstyrelsen. Den vurderer altså, at mælkeproducenten fra slægtsgården Landbolyst ved Hundborg i Thy ikke er ’atypisk hårdt ramt’ af forbuddet. Det efterlader Jens Bangsgaard med en meget stor ærgrelse og frustration.

 

- Det er meget svært at se, hvordan man skulle kunne få medhold, hvis jeg ikke kan med den måde, min bedrift ser ud på. Jeg har haft de bedste rådgivere til at hjælpe mig, men alligevel ender jeg med at få et afslag efter en proces, hvor de præcise beregninger, vi har kunnet vise frem, tilsyneladende slet ikke er blevet taget med ind i overvejelserne. Det er så dybt frustrerende, og det er en sag, der de sidste fire år har fyldt rigtig meget hos mig, siger Jens Bangsgaard.

 

Mange penge

 

-Det er ikke kun uretfærdigheden, der nager. Forbuddet koster rigtig dyrt på økonomien. Det koster mig mange penge. Op mod 300.000 kr. i driftstab om året og op mod 2 millioner i værditab. Det er beløb, der gør en stor forskel for mig, og jeg har selvfølgelig en forventning om, at når det handler om så meget, så gør myndighederne deres arbejde ordentligt. Alligevel står jeg altså tilbage med en følelse af, at der ikke er foregået en ordentlig og seriøs sagsbehandling. Jeg føler mig i den grad dårligt behandlet, og har mere eller mindre mistet troen på, at vi i Danmark kan stole på, at myndighederne har styr på tingene og efter ever reglerne, siger Jens Bangsgaard.

 

For Jens Bangsgaard handler sagen om 19,23 hektar af de i alt 70 hektar, han driver. Arealet er registreret som eng efter naturbeskyttelseslovens §3, og må nu ikke gødskes. Med så stor en del af bedriftens samlede areal omfattet af forbuddet, skaber det meget store problemer for Jens Bangsgaard. Han bliver nødt til at dyrke mere grovfoder, fodre i stald og lave gylleaftaler med en anden landmand.

 

- Græsset i engområdet dur ikke længere til noget, og det går kun en vej med kvaliteten. Det er helt tydeligt for enhver, og jeg ville ønske, at myndighederne ville lette sig fra skrivebordene i København og se på konsekvenserne. Både på arealerne og i de beregninger, der er lavet over, hvad det koster. Jeg har utrolig svært ved at acceptere et afslag på det grundlag, siger Jens Bangsgaard.

 

Stor støtte

Sidste mulighed er nu at gå rettens vej.

- Jeg har fået stor hjælp og støtte fra Fjordland gennem hele forløbet, og også en tilkendegivelse om, at man mener, sagen er så klar at den skal prøves ved retten. Det er jeg selvfølgelig glad for, men det er alligevel voldsomt, at man skal gå til retten med en sag, der efter min mening aldrig burde komme så vidt, hvis myndighederne passede deres ting, siger Jens Bangsgaard.