Nyhed, 16.oktober 2024

Ulve-realismen indfinder sig

Det er meget glædeligt, at ulvens beskyttelsesstatus i EU er på vej til at blive ændret fra ’strengt beskyttet’ til ’beskyttet’.

Af Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer

’Mindst seks ud af otte ulvepar i Danmark har fået hvalpe i 2024. Tilsammen har de fået 35 nye hvalpe - måske endda flere.’

Sådan kunne man forleden læse i en pressemeddelelse fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Med 35 nytilkomne hvalpe i 2024 forventer forskerne en væsentlig tilvækst i antallet af voksne ulve i Danmark, når vi skriver 2025.

Med ulveproblemer, der i forvejen er meget betydelige, så er det tal, man kun kan blive bekymret over. Vi har virkelig ikke brug for flere ulve i Danmark, og det er dybt trist at høre historier fra dyreholdere, der er ved at opgive ævred. Simpelthen fordi de ikke i praksis kan sikre deres dyr effektivt mod ulveangreb. Generelt bliver de dyr, vi normalt har ude i naturen i indhegninger, meget stressede af ulvens tilstedeværelse, og jo flere ulve, jo mere stress hos vores dyr, der ikke umiddelbart kan forsvare sig mod ulven. 

Selvom der er kommet flere gode tiltag som tilskud til ulvesikrede hegn, må nogle også se deres dyr angrebet bag dem.

Meget glædeligt

Derfor er det også meget glædeligt, at det nu endelig lysner i forhold til at få ændret ulvens beskyttelsesstatus i EU fra ’strengt beskyttet’ til ’beskyttet’. Det er første skridt i forhold til at gøre det lettere at kunne regulere bestanden, hvor der er behov.

Det vil det være i Danmark, som grundlæggende ikke har store nok sammenhængende arealer, der passer til at have en ulvebestand, uden at den konstant kommer i konflikt med husdyrholderne.

Vi kan kun glæde os over, at realismen har indfundet sig på europæisk plan. Men vi vil selvfølgelig også på nationalt plan arbejde videre for at minimere ulveplagen – og det skal ske på en måde, så dyreholderne holdes skadesløse.

Det er ikke dem, der skal betale prisen, økonomisk og velfærdsmæssigt, for, at ulven – på baggrund af en forældet status som truet art i Europa – har fået frit spil i Danmark.