Nyhed, 23.oktober 2024

Europæiske visioner om fremtidens europæiske landbrug

Kommende landbrugskommissær Christophe Hansen skal komme med en vision for fremtiden europæiske landbrug.

Behov for fornyet dialog om fødevaresektorens grønne omstilling

 

Det var i forbindelse med nomineringen af den samlede EU-Kommission at Christophe Hansen, der er nomineret til landbrugskommissær, fik stillet til opgave at komme med en vision for fremtidens europæiske landbrug i løbet af 100 dage fra kommissionens tiltrædelse.

 

Ideen til en strategisk dialog om det europæiske landbrugs fremtid blev præsenteret af kommissionsformand Ursula von der Leyen tilbage i september 2023. På dette tidspunkt spredte traktordemonstrationerne sig rundt omkring i Europa som et tydeligt symbol på, at dialogen om sektorens grønne omstilling var kørt fast mange steder. Set i lyset heraf skal forslaget om en strategisk dialog på mange måder ses som kommissionens forsøg på en ændret tilgang til udfordringerne på landbrugsområdet. Mere specifikt symboliserer den strategiske dialog et skridt hen mod en mere dialogbaseret tilgang; fra tårnhøje miljøkrav i den Grønne Pagt til en øget forståelse for landbrugets strategiske og kulturelle betydning for Europa.

 

I alt 29 repræsentanter fra alle dele af interessentlandskabet, herunder landbrugsorganisationer, grønne NGO’er samt repræsentanter fra universitetsverdenen, har taget del i den strategiske dialog under ledelse af Professor Strohschneider. Strohschneider – som i øvrigt har stået for faciliteringen af en lignende dialog i hjemlandet Tyskland. Parterne i den strategiske dialog har mødtes til i alt syv officielle møder i Bruxelles samt sideløbende i forskellige uformelle arbejdsgrupper. Resultatet er blevet en rapport på lidt over 100 sider. Rapporten skal nu danne grundlag for den vision for europæisk landbrug, som kommissionsformanden har lovet at fremlægge inden for de første 100 dage af den kommende regeringsperiode.

 

På denne måde ligger der altså en bunden opgave klar hos den, forventeligt, kommende landbrugskommissær, luxembourgeren Christophe Hansen.

 

Fødevareforsyning er af strategisk betydning, men den bæredygtige omstilling er uundgåelig

 

Selve rapporten bag den strategiske dialog er lang og bærer præg af at skulle besvare mange og meget komplekse spørgsmål. Således starter parterne bag rapporten da også ud med at konkludere, hvad vi allerede ved og har set flere eksempler på i den seneste tid – nemlig at arbejdet med at samle en række anbefalinger til omstillingen af den europæiske landbrugs- og fødevaresektor nødvendigvis vil være fyldt med modstridende interesser, komplekse afvejninger samt behovet for at indgå kompromiser.

 

Trods denne erkendelse er det alligevel lykkedes den strategiske dialogs parter at blive enige om ti overordnede principper, som skal ligge til grund for de anbefalinger, der fremføres i rapporten. Helt centralt heri ligger erkendelsen af, at fødevare- og landbrugsproduktionen spiller en strategisk rolle for Europa, men at denne samtidig skal rykkes i en mere bæredygtig retning.

 

Når det kommer til den grønne omstilling af erhvervet, er parterne bag den strategiskedialog ikke blinde for, at denne også kommer med en pris. Nogle vil blive ramt langt hårdere end andre, og derfor vil der også være behov for at kompensere dele af erhvervet for den grønne omstilling. Der nævnes bl.a. behovet for oprettelsen af en midlertidig fond for retfærdig omstilling målrettet den europæiske landbrugssektor. På trods af denne anbefaling har rapporten dog generelt et markedsorienteret fokus.

 

Der lægges vægt på, at det skal kunne betale sig at producere bæredygtigt, så landbrugere i sidste ende sikres en rimelig indtægt. Når det kommer til landbrugsstøtten, foreslår parterne bag den strategiske dialog, at denne skal have et større socioøkonomisk fokus, hvor betalinger i langt højere grad kobles til indkomst og samfundsgoder i form af miljø- og klimaindsatser. Endelig slår rapporten fast, at teknologi og innovation spiller en central rolle, når det kommer til den bæredygtige omstilling af den europæiske landbrugs- og fødevareindustri.

 

Dette gælder ikke mindst behovet for at fremskynde godkendelsen af nye teknologier. Selvom teknologiske løsninger spiller en væsentlig rolle, slår parterne alligevel fast, at adgangen til teknologiske løsninger ikke kan stå alene på vejen til indfrielse af de klimaambitioner, vi har sat os. Således vil mere ambitiøse tiltag med tiden blive nødvendige. I forlængelse heraf nævnes behovet for at fortsætte undersøgelserne om en kommende AgriETS eller anden fælles europæisk klimaregulering af landbruget.

 

L&F deltager i forsat diskussion

Efter udgivelsen af rapporten bag den strategiske dialog bliver dens konklusioner diskuteret vidt og bredt. Landbrug & Fødevarer er i den forbindelse aktive på mange fronter. Vi deltager aktivt i dialogen med kollegaer i Copa & Cogeca om at få fastlagt en fælles linje i forhold til indspil til Kommissionen i forbindelse med deres arbejde med visionen.

 

Vi deltager også i møder med Kommissionen, som f.eks. Civil Dialogue Group, og i bilaterale møder med Kommissionens embedsmænd. Udgangspunktet er selvfølgelig konklusionerne fra Den Strategiske Dialog, men med særlig vægt på bl.a. fastholdelse af en stærk fælles landbrugspolitik, bæredygtig produktion med understregning af produktion, handel og andelssektorens vigtighed.