
BNBO-frivillige aftaler og skatteforhold
Hvis du indgår en frivillig BNBO-aftale skal du være opmærksom på specifikke krav for at opnå skattefritagelse. Det skriver miljøstyrelsen
For BNBO’er, der er risikovurderet mellem den 1. januar 2023 og den 30. juni 2024, er det indtil udgangen af 2024 muligt at indgå frivillig aftale i BNBO (de boringsnære beskyttelsesområder) pesticidfri drift mv. Lodsejerens erstatning herfor kan under bestemte betingelser være skattefri.
L&F opfordrer til at lodsejere, som overvejer at indgå i frivillige aftaler i BNBO, er opmærksomme på de specifikke krav for at opnå skattefritagelse.
Der er udpeget mere end 5.000 BNBO’er i Danmark. De enkelte kommuner, lodsejerne (som der sagtens kan være flere af inden for hvert BNBO) og lokale forsyningsselskaber er aktørerne i de ofte komplicerede sager. Når landmanden/lodsejeren giver afkald på f.eks. at kunne beskytte sine afgrøder i BNBO med de ellers godkendte pesticider, skal der naturligvis ydes erstatning.
L&F forsøger at afklare de komplicerede forhold vedr. BNBO, som gælder for vores medlemmer
Du kan som lodsejer indgå en sådan frivillig aftale inden 31. december i år med f.eks. et forsyningsselskab, men for at du kan opnå skattefrihed for erstatning, skal din kommune bl.a. udtrykke vilje til at udstede påbud (om pesticidrestriktioner). Kommunens beslutning danner grundlag for at erstatningen kan blive skattefritaget.
Det er vigtigt, at du som lodsejer indsender anmodning om bindende tilsagn fra Skat, hvis skattefritagelsen skal være gældende.
Du kan læse mere om BNBO, indgåelse af frivillige aftaler og forhold til skattestyrelsen, her
L&F har desuden lavet et webinar om BNBO og skatteforhold, det kan findes her