
Planteværket runder tre år med mere end 50 medlemmer
Branchefællesskabet for virksomheder med kommerciel interesse i planterige fødevarer står stærkt. Medlemmerne efterspørger i høj grad ny viden om markeder.
I disse dage er det tre år siden, Landbrug & Fødevarer lancerede branchefællesskabet Planteværket.
Formålet var og er fremdeles at give både veletablerede og nystartede virksomheder inden for planterige fødevarer adgang til kompetencer, der kan hjælpe dem videre og på den led også udvide og udvikle markedet. Det kan være kompetencer inden for salgsfremme, lovgivning, forbrugeranalyser og generel sparring om nye produkter eller produktideer.
- Udgangspunktet for Planteværket er, at vi selvfølgelig gerne ser, at vi i Danmark opbygger en sund og økonomisk bæredygtig udvikling inden for planterige fødevarer. Både når det handler om råvarer og om de forarbejdede fødevarer. L&F repræsenterer jo både primærproducenterne og virksomhederne, der udvikler og sælger de færdige fødevarer. Vi dækker dermed hele værdikæden, og står derfor stærkt rustet til at drive et fællesskab som Planteværket, der kan understøtte den udvikling og samtidig åbne nogle døre for virksomhederne, fortæller Lærke Kirstine Lund, der er sektorchef for Planter og Planterige Fødevarer i L&F.
1 til 1 rådgivning
Den oprindelige forventning var, at det ville være erfaringsudvekslingen og samarbejdet internt i branchefællesskabet, der ville trække virksomheder til Planteværket. Men det har vist sig, at det også i høj grad er den 1 til 1 rådgivning, som medlemmerne kan hente, der er efterspurgt.
- Vi oplever, at mange virksomheder har brug for et ”ekstra gear”, der kan gøre forskellen for deres virksomhed. Det kan vi bidrage til gennem sparring med og rådgivning af den enkelte virksomhed. Potentielle aftagere, gode kontakter i branchen og de nyeste tal for udviklingen er noget, som efterspørges meget. Heldigvis er der også fin interesse for de fælles arrangementer, vi arrangerer. For eksempel vores årlige ’State of the Union’ med masser af ny viden og inspiration, som vi holdt i denne uge. Her var vi blandt andet omkring ESG, som er et af de emner, vi får rigtig mange spørgsmål om, siger Lærke Kirstine Lund, der også peger på, at Planteværket oplever stor interesse fra aftagere, der leder efter leverandører, som kan levere planterige råvarer og produkter.
- Vi har generelt i L&F stort fokus på klassisk afsætning. Med stærke relationer til aftagere fra både industrien, dagligvarehandlen og foodservice-sektoren kan vi hjælpe medlemmer af Planteværket – og vi inviterer gerne flere medlemmer indenfor. Vi oplever at mange gerne vil mere på denne spændende del af markedet.
Aktiv for L&F
I dag består Planteværket af mere end 50 medlemmer og pilen peger fortsat den rigtige vej. Det er et mix af ganske forskellige virksomheder.
- Aktuelt er der ikke den store vækst i markedet for de højt forarbejdede produkter, men det er der til gengæld for råvarerne. Mange primærproducenter ser muligheder, og det er selvfølgelig noget, vi meget gerne assisterer med at kvalificere, så vi sammen kan gøre markedet større, mener Lærke Kirstine Lund, der helt generelt er meget tilfreds med udviklingen i Planteværket og tror på fortsat fremgang.
Selv om Planteværket drives helt selvstændigt som et branchefællesskab og ikke arbejder politisk, så udgør det et aktiv for Landbrug & Fødevarer, vurderer Lærke Kirstine Lund:
- En del af de virksomheder, som er medlem af Planteværket og som vi har dialog med, de har lært L&F at kende og har kunnet se, at der måske kan være værdi for dem i også at være organiseret politisk. Men det er vigtigt at fremhæve, at i Planteværket er det de kommercielle muligheder og udvikling, det handler om.