Nyhed, 31.januar 2024

Danskerne bakker op om arbejdspladser på landet

.

Af Søren Søndergaard, formand L&F

 

Det danske landbrugs– og fødevareerhverv har stor betydning og værdi for landdistrikterne. Faktisk er det helt afgørende, for fødevareklyngen leverer arbejdspladser, som skaber vækst og udvikling her.

Heldigvis bakker danskerne os op. Tal fra vores nyligt offentliggjorte Landdistriktsbarometer viser nemlig, at et flertal af beboerne i landdistrikterne og i byerne er enten ”enige” eller ”helt enige” i, at en CO2-afgift på landbruget ikke må føre til færre arbejdspladser i landdistrikterne. Det viser med al tydelighed, at danskerne på tværs af land og by har blik for fortsat vækst og udvikling på landet.

Der er store forventninger til vores landdistrikter i forhold til den grønne omstilling. Det gælder både areal til vedvarende energi, til at styrke biodiversiteten, natur og til en klimaeffektiv landbrugsproduktion. Derfor arbejder vi for politisk fokus på at sikre vækst og udvikling i de områder.

En uigennemtænkt CO2-afgift risikerer at resultere i det modsatte, hvis arbejdspladser forsvinder fra landdistrikterne. Det vil nemlig betyde, at flere vil flytte fra land til by, og dermed svække landdistrikterne. En afgift på landbrugets biologiske processer kan også meget vel betyde, at landmænd, der allerede har eller er ved at implementere klimaeffektive løsninger, bliver unødigt ramt. 70% af beboerne i byerne mener, at Danmark fortsat skal eksportere klimaeffektive fødevarer.

Mange danskere i undersøgelsen mener i øvrigt, at der i udformningen af en afgift skal tages stort hensyn til alle de landmænd, der allerede er i gang med klimatiltag.

Barometret viser, at hovedparten af danskerne på tværs af land og by vil have et stærkt, dansk landbrug, der producerer og eksporterer klimaeffektive fødevarer. Det er vigtigt at huske på i den kommende tid med grøn trepart.