
Tolv nye projekter skal tackle PFAS i miljø og fødevarer
Tolv projektforslag fra PFAS taskforce skal give ny viden om PFAS. L&F deltager i følgegruppen og fire af projekterne har foder og fødevarer i fokus.
Regeringen nedsatte sidste år en videnstaskforce for PFAS, som skal skabe et overblik over viden om forekomst, risici og spredning af PFAS i miljøet i Danmark og internationalt. Taskforcen har anbefalet 12 projekter, som kan igangsættes og afsluttes i 2024. Der er nu op til Miljøministeriet at afgøre, hvordan der skal følges op på taskforcens anbefalinger og hvilket projekter, der skal gennemføres.
Der er nedsat en følgegruppe til taskforcen, hvor bl.a. Landbrug og Fødevarer deltager. Følgegruppen skal bidrage med input og kvalificering af taskforcens arbejde for at sikre, at taskforcens endelige anbefalinger kan omsættes til handling. Landbrug & Fødevarer har fokus på, at der anbefales og gennemføres projekter, der styrker risikohåndteringen af PFAS i miljøet ift. fødevarer og human sundhed.
PFAS og pesticider
PFAS er en meget stor gruppe af stoffer med meget forskellige egenskaber og meget forskellig virkning på miljø og sundhed. PFAS-stoffer som PFOS og PFOA er kritiske ift. miljø og sundhed, mens andre mindre og kortkædede typer PFAS anses for at have meget lille eller ingen effekt på miljø og sundhed. Det drejer sig bl.a. om trifloureddikesyre (TFA), som typisk er den PFAS, der nævnes i forbindelse med pesticider. Taskforcen har ikke inkluderet projekter rettet mod PFAS-holdige pesticid/-produkter eller nedbrydningsprodukter, og EU har heller ikke i deres ambitiøse plan om at begrænse brugen af PFAS medtaget pesticider, da de allerede risikovurderes for miljø- og sundhedseffekter i den eksisterende pesticidregulering.
Den danske regering har aktivt arbejdet for en EU-indsats for at begrænse PFAS. Den indsats støtter Landbrug & Fødevarer.