
Foto: Niels Hougaard/L&F
Snart grønt lys for NGT’er: EU-landene når til enighed
Af Martin Hjort Jensen, viceformand, Landbrug & Fødevarer.
At få nye initiativer gennemført i EU kan være en lang og træls proces.
Så meget desto mere grund er der til at glæde sig over, at medlemslandene i sidste uge blev enige om et fælles standpunkt om at åbne for brugen af de nye forædlingsteknikker, de såkaldte NGT’er. Nu forestår så afsluttende forhandlinger mellem Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen.
Vi har i en årrække arbejdet for, at landmændene i EU skal have adgang til nye sorter, som for eksempel kan være mere modstandsdygtige mod sygdomme, være tilpasset til klimaforandringer eller have en bedre ernæringsværdi.
De nye metoder er på den måde utroligt vigtige i forhold til at understøtte den grønne omstilling af fødevareproduktionen, sikre fødevareforsyningen i EU, og Europas konkurrenceevne i landbrugsproduktionen. En række andre ikke-EU-lande har allerede godkendt de nye forædlingsteknikker, og Danmark og de øvrige lande i EU risikerer at sakke bagud i konkurrencen.
Selv om de nye forædlingsteknologier ikke grundlæggende adskiller sig fra den måde, vi i dag bedriver planteforædling, så har det været en langsommelig vej gennem EU-systemet, hvor politiske drillerier internt i nogle af medlemslandene har spændt ben for en godkendelse. Modstandere har også, helt fejlagtigt, forsøgt at sidestille de nye teknikker med GMO for at hindre godkendelsen.
Vi kommer selvfølgelig til at følge det videre arbejde frem mod den endelige godkendelse tæt. Det er afgørende at vi får sat rammer, der giver de europæiske forædlere og landmænd de bedst mulige vilkår i fremtidens planteproduktion.