
Minister enig: sagsbehandlingstiderne må ikke være for lange
L&F har påpeget urimeligt lange sagsbehandlingstider for 4 pct. brakkravet. Sager fra 2023 ikke afgjort endnu.
Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard henvendte sig i marts 2025 til trepartsminister Jeppe Bruus pga. urimeligt lange sagsbehandlingstider for sager vedrørende overtrædelse af GLM 8 kravet for etablering af 4 pct. ikke-produktive arealer (i daglig tale kaldet 4 pct. brakkravet).
Sager for 2023 ikke afgjort endnu
Vi påpegede i henvendelsen, at sagsbehandlingstiden har været urimelig lang, da der endnu ikke er faldet afgørelser ved påstand om overtrædelser i 2023. Mange af de berørte landmænd har slet ikke har fået besked om, at der kan forventes at komme en sag for 2023. Omfangsmæssigt er der ifølge uformelle oplysninger tale om et betydeligt antal sager.
Bekymret for voldsomme sanktioner
Derudover udviste Landbrug & Fødevarer bekymring for udfaldet af sagerne og de økonomiske konsekvenser for landmændene. Det skyldes en bekymring for, at konditionalitetssanktionerne bliver meget disproportionale. Derudover risikerer landmændene også at miste hele deres tilskud under bioordningen biodiversitet & bæredygtighed som følge af en regelændring fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø i efteråret 2024.
Minister beklager, at ansøgerne i 2023 ikke blev orienteret om konsekvenser for brakkravet
Det fremgår af svaret fra trepartsministeren, at han beklager, at de berørte landmænd ikke fik besked om, at uoverensstemmelser i forbindelse arealovervågningen kunne få betydning for overholdelse af brakkravet. Desuden er ministeren enig i, at sagsbehandlingstiderne ikke må være for lange, og at styrelsen derfor vil undersøge muligheden for at automatisere sagsbehandlingen af visse overtrædelser af brakkravet.
Efter Landbrug & Fødevarers mening laver nye tiltag dog ikke om på, at landmænd allerede har måtte vente urimeligt længe på at få en afgørelse, og at konsekvenserne ved afvigelser har været meget uklare for landmændene.
Positiv melding i fht. bioordningen biodiversitet & bæredygtighed
Landmændene risikerer alligevel ikke at miste hele deres tilskud under bioordningen biodiversitet & bæredygtighed, som det ellers var varslet af styrelsen efter regelændringer i efteråret 2024.
I efteråret blev det præciseret, at det ikke var muligt at anvende arealer under anmeldt til biodiversitet & bæredygtighed som erstatningsarealer, hvis der var problemer med overholdelsen af 4 pct. kravet. Dermed kunne manglende overholdelse af 4 pct. kravet medføre både en konditionalitetssanktion - og fuld tilbagebetaling af tilskuddet til biodiversitet & bæredygtighed.
Her er ministeriet nu kommet med en kontra-melding, der alligevel gør det muligt at anvende arealer under ordningen biodiversitet & bæredygtighed som erstatningsarealer. Dette er meget positivt, da det vil få stor betydning for de konkrete sager. Det har også en stor betydning for landmændenes incitament til at søge ekstra tilskud under bioordningen.
Kontra-meldingen er kommet efter pres fra både Seges Innovation og Landbrug & Fødevarer og konsulenter siden regelændringen i efteråret 2024.