
Visse fluorpesticider sat under lup af Miljøstyrelsen
Pba. af en ny forskningsrapport har Miljøstyrelsen igangsat revurdering af seks aktivstoffer. L&F følger sagen tæt og afventer Miljøstyrelsens vurdering.
I december sidste år offentliggjorde Miljøstyrelsen forskningsrapporten ”TriFluPest - Trifluoreddikesyre (TFA) fra pesticider”, hvor forskere fra GEUS har undersøgt en række pesticidaktivstoffers nedbrydning til trifluoreddikesyre (TFA). Rapportens resultater, der viser, at de undersøgte fluorpesticider i varierende grad nedbrydes til TFA, har medført, at Miljøstyrelsen nu er i gang med en fornyet vurdering af midler indeholdende de fem aktivstoffer undersøgt af GEUS, navnlig fluazinam, tau-fluvalinat, diflufenican, fluopyram og mefentrifluconazol, samt ét yderligere aktivstof, flonicamid.
Af Landbrugsavisen fremgår det, at Miljøstyrelsen, som en del af revurderingsprocessen, har udsendt partshøringsbreve til de virksomheder, der markedsfører de omfattede midler i Danmark. Landbrugsavisen oplyser, at firmaerne inden 13. maj skal levere data til de danske myndigheder om aktivstoffernes nedbrydning, og at der herefter skal tages stilling til, om midlerne stadig skal være tilladte i Danmark. Tidshorisonten for, hvornår Miljøstyrelsen er færdig med at vurdere midlerne, varierer fra middel til middel. Når L&F har nærmere kendskab hertil, vil vi kommunikere mere herom.
De omfattede aktivstoffer indgår i en lang række midler, som anvendes bredt i landbruget, jf. tabel nedenfor. For visse afgrøder er de særligt vigtige. Det gælder for dyrkningen af konventionelle kartofler, idet de eksisterende midler til rådighed ikke har tilstrækkelig virkning, hvis der måtte være et udbrud af kartoffelskimmel. De er også afgørende for at fastholde udbytterne og kvaliteten i produktionen af frø, raps og korn.
L&F afsøger alle relevante muligheder og alternativer
L&F er i gang med at afsøge alle relevante muligheder og alternativer. Det sker med løbende involvering af L&F’s sektorbestyrelse for planteproduktion og centrale virksomhedsmedlemmer. Desuden har L&F en tæt dialog med de relevante myndigheder om sagen.
Udover at der i Danmark er skærpet fokus på fluorpesticiderne pågår der i EU også diskussioner om fluorpesticidernes fremtid samt omkring stoffet TFA. Miljøministeriet har derfor sendt GEUS’ rapport til EU Kommissionen med henblik på, at de nye oplysninger skal indgå i vurderingerne af stofferne på EU-niveau.
Fluorpesticider og trifluoreddikesyre – hvad er det?
Fluorpesticider er en række pesticider, der indeholder aktivstoffer med fluorforbindelser i. I Danmark er der 13 godkendte pesticidaktivstoffer, der falder under fluorpesticid-kategorien, idet der indgår fluor i deres kemiske struktur. I teorien kan 12 af disse pesticidaktivstoffer nedbrydes til stoffet TFA, som er en ultrakortkædet PFAS, men der er reelt kun tale om 10 aktivstoffer, idet to ikke anvendes i Danmark. OECD’s definition af PFAS er meget bred, og der findes flere tusinde forskellige, herunder TFA som falder under denne kategori. TFA, som er en ultrakortkædet en af slagsen, er langt mindre problematisk end de længere PFAS’er, såsom PFOS og PFOA.
I 2020 blev stoffet fundet i 89 pct. af de undersøge grundvandsboringer i forbindelse med en massescreening af 247 grundvandsboringer. På daværende tidspunkt pegede Miljøstyrelsen på industrien som primær kilde til TFA, idet stofferne indgår i eksempelvis spraydåser og klimaanlæg, men GEUS’ forskningsrapport har givet Miljøstyrelsen anledning til at undersøge fluorpesticidernes nedbrydning og bidrag til TFA i grundvandet nærmere.
