Prikken

Nyhed, 08.januar 2025

Afgiftsfritagelsen for ustøttet biogas er tættere på

Analyse fra Skatteministeriet viser, at det er muligt at afgiftsfritage ustøttet biogas i gasnettet ved køb af oprindelsesgarantier. Politisk proces afventer.

Som en del af Aftale om grøn skattereform for industri mv. fra juni 2022 blev der aftalt en analyse af mulige modeller for at biogas afgiftsfritages ved køb af oprindelsesgarantier. Analysen skulle have været færdig i 1. halvår 2023.

 

L&F har løbende presset på for at få færdiggjort analysen og for at få indført en afgiftsfritagelse for ustøttet biogas i gasnettet til de virksomheder, som ikke kan elektrificere, da de har brug for konstante høje temperaturer.

 

Nu er analysen endelig kommet, og den viser, at det er muligt at afgiftsfritage ustøttet biogas i gasnettet fra afgift ved køb af oprindelsesgarantier. Analysen konkluderer samtidig, at det er vanskeligt at indføre en afgiftsfritagelse for støttet biogas, da der er risiko for overkompensation.

 

Regeringen vil efter jul tage stilling til analysen. L&F vil i den forbindelse pointere over for regeringen og aftalepartierne, at det er vigtigt at få gennemført afgiftsfritagelsen og få sat gang i udbygningen af biogas igen for at nå det politiske mål om et 100 pct. grønt gasnet

 

Forbruget af ustøttet biogas er i dag begrænset, men forventes at stige fremover, dog ikke som følge af afgiftsændringen.

 

Nuværende regler

Opgraderet biogas i gasnettet afgiftspålægges som naturgas, da der er en blandingsbestemmelse i lovgivning, som betyder, at blandinger beskattes med den højeste sats for hele blandingen. Dertil kommer, at det ikke er muligt at adskille biogas og fossil gas i gasnettet.

 

Oprindelsesgarantier

Oprindelsesgarantier kan anvendes til at dokumentere, at en given mængde energi er produceret fra vedvarende energikilder. De bruges, når energi fra forskellige kilder leveres til forbrugerne i samme system, som det er tilfældet med biogas og fossil naturgas i gasnettet.