
Pure Dansk vinder ’Den Skarpe Kniv’ 2025
Dansk Fødevare Forums mad-innovationspris ’Den Skarpe Kniv’ uddeles for femte gang.
Pure Dansk vinder prisen foran et skarpt felt af
fødevarevirksomheder, personer og grupper af ildsjæle, der alle har en helt exceptionel innovativ idé, høj innovationsgrad, ambitioner, vilje og arbejdsomhed.
Pure Dansk har en vision om at gøre det lettere at fylde tallerkenen med danske linser, ærter og bønner og dermed bidrage til at danskernes madvaner bliver
grønnere. Initiativet er baseret på en passion for den bæredygtige dagsorden, ernæringsmæssige
hensyn samt stor viden om linser, ærter og bønner – også om smagen.
300 opskrifter
Søstrene Astrid og Malene Søgaard, der står bag Pure Dansk, har sammen med visionære landmænd gjort det muligt for forbrugeren at købe lokalt dyrkede økologiske linser, bønner og ærter. Hele processen fra jord til bord foregår i Danmark, hvor produkterne høstes, renses og pakkes, før de lander hos forbrugeren. Som et led i udbredelsen af flere bælgfrugter i de danske køkkener har Pure Dansk udviklet over 300 spændende opskrifter, udgivet to kogebøger og står bag det online læringsunivers 'Bælgfrugtskolen', så forbrugeren får
hjælp til at indføre nye kostvaner i den daglige madlavning. Bælgfrugter er ikke kun rige på næringsstoffer. De er også selvforsynende med kvælstof. Bælgplantens rodnet omdanner kvælstof fra luften til næring i jorden. På denne
måde gør bælgplanterne jorden frugtbar for sig selv og de omkringliggende planter. Derved mindskes mængden af gødning på markerne samt den mængde af CO2, der
skaber klimaforandringer på vores jord. Sammen med visionære danske økologiske landmænd dyrker vi linser, ærter og bønner i den danske jord.
Mette Jasper Gammicchia, der er formand for bestyrelsen for Dansk Fødevare Forum og afdelingschef hos Landbrug & Fødevarer, udtaler:
-Det er med stor fornøjelse Dansk Fødevare Forum kan uddele ’Den Skarpe Kniv’ til Pure Dansk. Det er kun med inspiration fra ildsjæle som Astrid og Malene Søgaard i Pure Dansk, at transformationen i de danske hjem og storkøkkener bliver speedet up, så danske klimavenlige bælgfrugter og andre råvarer får en større plads i den enkelte danskers hverdagsmad.
Bidrage til grøn fødevareomstilling
Astrid og Malene Søgaard, Pure Dansk udtaler:
-Vi er stolte af at vinde prisen ‘Den Skarpe Kniv’ 2025. Vi startede Pure Dansk på grund af klimaforandringerne, og har gjort det til vores mission at få flere danske økologiske bælgfrugter fra markerne og ind på spisebordene. For 200 år siden var danskerne gode til at spise bælgfrugter - og sammen skal vi bringe de gamle kendinge med ind i fremtidens
køkken og finde nye måder at anvende dem på. Drømmen er at gøre danske linser, ærter og bønner til en almindelig del af danskernes hverdagsmad. Vi er utrolig stolte over at bidrage til den grønne fødevareomstilling sammen med passionerede økologiske danske landmænd – og med alle jer, der følger med, støtter og engagerer jer i vores fælles mission for grønnere madvaner.
Ud over æren af at vinde ’Den Skarpe Kniv’ modtager Pure Dansk også en meget skarp kniv fra FoodGear samt i alt 25.000 kr. sponseret af Danæg, KMC, Arla Foods, HKI Oste og Geia Food.