Nyhed, 15.januar 2025

Anpartsselskaber kan nu skaffe kapital på en helt ny måde

Fra 1.januar 2025 kan anpartsselskaber virksomheder benytte metode equity crowdfunding til at rejse kapital.

Et anpartsselskab (ApS) har nu mulighed for at rejse kapital gennem equity crowdfunding. Dette skaber nye muligheder for at skaffe finansiering til vækst eller udvikling af virksomheden, da man kan tiltrække investeringer fra mange mindre investorer i stedet for at være afhængig af traditionelle finansieringskilder som banker eller store investorer. 

 

Hvad er equity crowedfunding 

 

Equity crowdfunding er en metode, hvor virksomheder kan rejse kapital ved at invitere mange mennesker,  fx familie, venner eller eksterne investorer,  til at bidrage med mindre beløb. I stedet for at låne penge fra en bank eller få en stor investering fra én enkelt person, kan virksomheden samle midler fra flere investorer, som til gengæld får en lille ejerandel (equity) i virksomheden.

 

Denne tilgang gør det muligt at dele risikoen, samtidig med at flere får mulighed for at støtte en virksomhed og potentielt få del i dens fremtidige succes.

 

Equity crowdfunding minder om aktiemarkedet, men med den forskel, at virksomhederne ikke er børsnoterede. I stedet foregår investeringerne via specifikke crowdfunding-platforme, som er underlagt tilsyn af Finanstilsynet, for at sikre en sikker og reguleret proces.

 

Fordele og ulemper ved equity crowdfunding

 

En af de største fordele ved equity crowdfunding er den lettere adgang til kapital, som giver små og mellemstore virksomheder en mulighed for at realisere deres vækstplaner. Denne finansieringsform kan åbne døre for projekter, der ellers ville have svært ved at tiltrække traditionel finansiering.

 

En udfordring kan dog være at fastsætte en realistisk og retvisende værdiansættelse af virksomheden, når der skal sælges ejerandele. Det kræver både indsigt i virksomhedens nuværende situation og potentiale.

 

Som virksomhedsejer bevarer man dog fuld kontrol over processen. Man bestemmer selv, hvor stor en andel af virksomheden man vil sælge, til hvilken pris, og hvordan investorerne skal belønnes – hvilket giver fleksibilitet til at tilpasse finansieringen til virksomhedens behov.

 

Landbrug & Fødevarer bakker op om de nye regler og ser dem som en lovende mulighed for virksomheder til at skaffe ny kapital – især kapital, der ellers kan være vanskelig at få adgang til.