
Pressefoto
Mund- og klovsyge-udbrud viser værdi i veterinær-indsats
Af Flemming Nør-Pedersen, viceadm. direktør, Landbrug & Fødevarer
I Landbrug & Fødevarer bruger vi mange ressourcer på den veterinære indsats. Også præventivt for at undgå at få sygdomme ind i landet med alle de konsekvenser, det har for dyrene, bedrifterne, fødevarevirksomhederne og eksportindtægterne.
I disse dage ser vi igen, hvorfor indsatsen er vigtig. Vi har ikke oplevet mund- og klovesyge nær Danmark siden 1980’erne. Og de, der var aktive i erhvervet dengang, kan utvivlsomt huske de frygtelige konsekvenser af udbruddet dengang.
Nu er der så udbrud i delstaten Brandenburg. Det første tyske udbrud siden det årti. Og vi har straks sat gang i et velforberedt beredskab og et nært samarbejde med især Fødevarestyrelsen. I første omgang er det primært transportører, der kører gennem området, som mærker konsekvenser. Men vi har en stor forpligtelse for, at Danmark ikke rammes, både af hensyn til dyrene og vores værdifulde eksport. Det er derfor, vi laver indsatser som Danish Transportstandard, vask af biler ved grænsen og karantæneregler. Og vi kan selv gøre meget på bedrifterne.
Det er vigtigt at understrege, at mund- og klovsyge ikke kan smitte mennesker, og sygdommen udgør derfor heller ikke en fødevarebåren risiko. Og at vi har stor tillid til tyske myndigheders evne til at håndtere udbruddet. I skrivende stund virker udbruddet inddæmmet. Vi konstaterer også med tilfredshed, at udbruddet allerede er oppe at blive håndteret på EU-niveau.
Vi kan ikke helgardere os mod enhver sygdom til hver en tid. Men vi kan undgå meget og ikke mindst begrænse skaderne. Derfor forbliver området højt prioriteret for os i vanligt godt samarbejde med myndighederne.