
Børn gør kål på køkkenoplevelser
I efterårsferien handler ’3 dage med Madskoler’ om at give børnene mod på at lave mad - og opdage værdien af råvarer som fuldkorn, æg og kål.
Det begynder ofte med en gryde, der bobler, og en kniv, der hakker grøntsager lidt skævt. Tre dage i et skolekøkken er ikke nogen revolution. Men for børn i alderen otte til tolv år kan det føles som det. Her får de lov til at være dem, der bestemmer, hvad der skal ske ved køkkenbordet uden de voksne, der siger: “Sådan plejer vi at gøre.”
’3 dage med Madskoler’ er en koncentreret udgave af de velkendte sommer-Madskoler, men pakket ind i efterårsferien. Tre dage, hvor børnene ikke skal sidde stille ved et klasselokale-bord, men i stedet hakke, bage, røre og smage.
Tre råvarer i børnehøjde
I år er tre råvarer i centrum: fuldkorn, æg og kål. Tre helt almindelige fødevarer, som de fleste landmænd arbejder med til daglig, men som i børnenes hænder får nyt liv og giver dem en direkte fornemmelse af, hvor maden kommer fra, og hvordan helt almindelige danske fødevarer kan bruges på mange måder. Det er ikke kun sjovt i køkkenet - det er også med til at skabe respekt for råvarernes værdi.
Det handler nemlig om meget mere end at lave mad. Det handler om at opdage glæden ved at smage på noget nyt. Om at finde mod til at prøve en grøntsag, man ellers ville have skubbet til side. Og om at opdage, at man faktisk godt kan, også selvom man kun er ni år og aldrig før har holdt et piskeris i hånden. Og for mange familier betyder det også, at børnene kommer hjem med ny inspiration, som de kan dele ved køkkenbordet. Og måske får mor og far serveret en ret, de ikke selv havde tænkt på.
Hvis dine børn er nysgerrige på mad - og du gerne vil se dem lære mere om de råvarer, du selv måske arbejder med til daglig - så er ’3 dage med Madskoler’ en oplagt mulighed.
Madskoler arrangeres af børne- og ungdomsorganisationen 4H i et ikke-profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000.