
Gødning og foderingredienser lider under defensiv EU-told
EU’s defensive handelspolitik udfordrer landbrugs- og fødevareerhvervet.
Der er en tendens til stadig flere sager, hvor EU pålægger varer fra tredjelande en særlig beskyttelsestold (ofte betegnet ’anti-dumping told’) ved indførsel til EU.
Desværre vedrører stadig flere af sagerne import af råvarer, som indgår som input i landbrugs- og fødevareproduktionen i EU. Beskyttelsestolden betyder, at prisen for de pågældende råvarer stiger til skade for den almindelige konkurrenceevne både på EU’s eget marked og ude på verdensmarkedet.
I øjeblikket er der bl.a. fokus på to områder af central betydning for prisen på råvarer til landbrugserhvervet.
Gødning
Den ene sag drejer sig om gødning. EU har en række eksisterende beslutninger om beskyttelsestold på gødningskomponenter med en høj kvælstofkoncentration. Det omfatter bl.a. import fra USA. EU importerer fortsat store mængder gødning fra Rusland. Importen af gødning fra Rusland udgør i øjeblikket 7-8 % af det samlede forbrug af N-gødning i EU.
Det ønsker Europa-Kommissionen og flere medlemslande nu at lukke ned for, men hvis man ikke samtidig sikrer de rette leverancer fra anden lande – eller en forøget produktion i EU – så vil den fortsatte opstramning af adgangen til at importere N-gødning betyde et opadgående prispres til skade for landbrugserhvervet i EU.
Foderingredienser
Den anden sag drejer sig om foderingredienser. Europa-Kommissionen har her i begyndelsen af året annonceret midlertidige toldsatser på import af lysin fra Kina som led i en igangværende anti-dumpingundersøgelse. Lysin bruges som fodertilsætning til især grise- og fjerkræproduktion.
Undersøgelsen omfatter lysin-sulfat med en tørvægt på 68% til 80%, der indeholder op til 32% andre komponenter som kulhydrater og aminosyrer, og lysin-hydrochlorid og lysinopløsninger.
De midlertidige toldsatser varierer mellem 58,3% og 84,8% afhængigt af de kinesiske virksomheder, der eksporterer lysin til EU. Dette er en betydelig stigning sammenlignet med tidligere beregninger baseret på en lavere toldsats på 9,6%.
Landbrug & Fødevarer følger begge sager tæt i samarbejde med bl.a. vores europæiske organisation for at sikre, at Europa-Kommissionen forstår konsekvenserne af den førte politik. Vi er også i dialog med danske myndigheder om sagerne.
Baggrunden for tolden er ofte en klage fra virksomheder i EU, som oplever en urimelig konkurrence fra producenter uden for EU, som med ulovlig statsstøtte i ryggen kan producere til ikke-markedskonforme priser.