Nyhed, 01.april 2023

Fremgang i økologisalg skimtes i 2023

Begyndende tegn på vækst i økologisalget efter et 2022, som var præget af nedgang for både økologisk animalsk produktion og salg af økologiske fødevarer.

En ny Voxmeter konjunkturanalyse om udvikling og prognoser i Danmark viser, at salget af økologiske fødevarer var på det laveste niveau i 4. kvartal 2022, mens tendensen i 1. kvartal 2023 er et svagt stigende salg. Begyndende vækst i efterspørgslen af økologiske varer gør, at vi i L&F tror, at den nuværende produktionsnedgang på sigt atter vil vende til fremgang. 

Landbrug & Fødevarer forventer, at i takt med at inflationen falder og danskerne igen får flere penge imellem hænderne, så vil salget af økologi igen begynde at stige, idet mange forbrugere fortsat vægter de økologiske værdier højt. Dette bakkes op af adm. direktør i Rema 1000, Henrik Burkal, der i FødevareWatch den 30. marts siger:

”Vi tror fuld og fast på, at økologi, dyrevelfærd, madspild og reduktion af emballage og hvilke typer af plastic, vi anvender, er nogle dagsordner, som også er bærende ind i fremtiden. Så vi tror, at vi har god mulighed for at vokse, også på den anden side af det her”

Meldingerne er godt nyt for økologien, som i den seneste tid har været præget af de ændrede markedsforhold. Den animalske produktion inden for økologien oplever således for første gang i mange år en nedgang, primært forårsaget af følgevirkningerne fra Ukraine-krigen, dvs. prisstigninger på energi, emballage og ikke mindst foderstoffer. 

På salgssiden forventes det på basis af analyser og udmeldinger fra detailkæderne, at de endelige detailhandelstal vil komme til at vise en samlet nedgang i økologisalget på omkring 10 pct. i 2022 (i værdi). Nedgangen har været størst for de varegrupper, hvor prisforskellen er størst mellem de økologiske og konventionelle varer – f.eks. kødvarer – men også basisvarer som æg og mejeri har oplevet nedgang i salget. Salget af frugt & grønt har nogenlunde holdt skansen eller kun oplevet et mindre fald, lidt forskelligt fra detailkæde til detailkæde.

Fakta om produktionsudviklingen

MÆLK: Mejerierne har i 2022 noteret et mindre fald i indvejningen af økologisk mælk for første gang siden 2015. Indvejningen nåede op på 728 mio. kg – eller 2,7 pct. mindre end rekordåret i 2021. I de første to måneder i 2023 har der været et fald på 2,5 pct. i forhold til samme periode i 2022. 15 landmænd er i løbet af 2022 ophørt med økologisk mælkeproduktion og der må forventes en yderligere nedgang i antal bedrifter, hvis flere af Arlas økologiske mælkeproducenter ophører og det ikke opvejes af vækst hos de øvrige mejerier.

ÆG: Den økologiske ægproduktion har været konstant stigende gennem de seneste årtier, men væksten stagnerede i 4. kvartal af 2022. Alligevel blev der sat ny rekordindvejning på 24,9 mio. kg øko-æg i 2022, hvilket er 200.000 kg mere end året før ifølge tal fra Fødevarestyrelsen.  Der er dog udsigt til nedgang i 2023, da nogle af de økologiske ægproducenter er stoppet indenfor den seneste periode. Dog er der også kommet nye hønepladser til andre steder.  

GRIS: Ifølge tal fra Landbrugsstyrelsen har der været et fald på omkring 20.000 økologiske slagtegrise i 2022 til i alt 210.000, hvilket svarer til en produktionsnedgang på 9 pct. Nedgangen er sket ved at flere økologiske griseproducenter har reduceret antallet af søer i sidste halvår af 2022. Det vil også medføre færre slagtegrise i indeværende år. Positive markedsudsigter vil dog betyde, at der igen kan skrues op for antallet af søer. 

AREAL: Det økologiske areal i Danmark oplevede i 2022 et mindre fald på 3.000 ha til i alt 310.000 ha. Det var første gang siden 2014, at der har været nedgang i arealet. 

Yderligere oplysninger