
Hvor mange arbejdspladser er der i landbruget?
Landbruget og gartnerierne står for 58.300 direkte arbejdspladser i Danmark. Men deres betydning rækker endnu længere.
Når danske landmænd producerer afgrøder og animalske produkter, skaber det også arbejde uden for selve landbruget – f.eks. i fødevareindustrien, hvor råvarerne videreforarbejdes. Det gælder blandt andet slagterier, mejerier, sukkerfabrikker og kartoffelmelsfabrikker.
Alt i alt understøtter landbruget og de tæt knyttede forarbejdningsvirksomheder 119.000 arbejdspladser i Danmark.
Det inkluderer:
- Beskæftigelse i selve landbruget
- Job i de tæt knyttede forarbejdningsvirksomheder (slagterier, mejerier, sukkerfremstilling og kartoffelmelsfabrikker)
- Engroshandel med landbrugsprodukter
- Andre støtteerhverv, som leverer forsyninger og serviceydelser
Landbrugets aktiviteter breder sig som ringe i vandet og skaber dermed beskæftigelse i flere led af økonomien. Størstedelen af disse job er placeret i yderområderne i Danmark, hvor mange også bor, som arbejder i landbruget.
Hvor meget betyder dansk landbrug for dansk økonomi?
Landbruget og de tæt knyttede forarbejdningsvirksomheder understøtter 119.000 arbejdspladser i Danmark og giver et årligt bidrag til BNP på 65 mia. kr., svarende til 2,3 pct. af BNP.
Landbruget og de tæt knyttede forarbejdningsvirksomheder er et eksporttungt erhverv, hvor mere end 3/4 af produktionen sendes ud på de internationale markeder. Langt de fleste arbejdspladser i landbruget understøttes således af landbrugets eksport, som var på 97 mia. kr. i 2023.
Fakta om fødevareklyngen i detaljer
Den danske fødevareklynge dækker over:
- Landbruget
- De tæt knyttede forarbejdningsvirksomheder (slagterier, mejerier, sukkerfremstilling og kartoffelmelsfabrikker)
- Øvrig fødevare- og drikkevareproduktion
- Fiskeriet
- Agroindustrien
- Engroshandel ifm. eksport
- Andre støtteerhverv, som leverer forsyninger og serviceydelser
Fødevareklyngen skaber i alt 179.800 arbejdspladser og eksporterer for over 200 mia. kr. om året.
I publikationen kan du blive klogere på økonomien i landbrugets sektorer. Branchen i sin helhed står robust rent driftsøkonomisk og har gjort det i en længere årrække på trods af, at der de seneste år har været udfordringer med bl.a. høje produktionspriser. Høje afregningspriser har nemlig medvirket til en forbedring af flere nøgletal.
Du kan også læse om den danske fødevareklynges eksport til alle verdens hjørner. Med en eksport på over 200 mia. kr. blev der slået rekord i 2024. Eksportværdien svarer til 22 pct. af den samlede danske vareeksport og understreger betydningen af fødevareklyngen.
Fremtidens fødevarevareproduktion skal understøtte fødevareforsyningssikkerheden til en voksende global befolkning. De danske landmænd er allerede med til at sikre fødevareforsyningen herhjemme på en lang række produkter, og samtidig bidrager de i lande, der ikke har forholdene til at producere nok til at imødekomme den indenlandske efterspørgsel. Du kan læse mere om selvforsyningsgraden af fødevarer i Danmark og i EU samt bidraget til fødevareforsyningen i andre lande i en ny analyse.
Endelig er der en analyse, der dykker ned i danskernes madkultur og de forbrugertendenser, der aktuelt ses i landet. Når danskerne handler dagligvarer, prioriterer hver tredje, at produktet er danskproduceret. Derudover stiger populariteten af færdiglavet mad og udespisning, der nu i større grad fordeles på alle ugens dage frem for at være forbeholdt weekenden.
Til sidst i publikationen er der en række bilag med statistikker, hvor man bl.a. kan finde detaljerede tal om fødevareklyngens eksport, driftsøkonomiske nøgletal, udbredelsen af præcisionsteknologi og antal udlærte landbrugselever.