Publikation, 01.april 2022

Både privat og offentlig foodservice ønsker mere økologi

Undersøgelse om valgkriterier blandt beslutningstagere i offentlig og privat foodservice, med fokus på deres arbejde med bæredygtighed og økologi.

Analysen er lavet af Landbrug & Fødevarer, med støtte fra Fonden for Økologisk landbrug.

De vigtigste indsigter er:

  • Friskhed, god kvalitet, et hensyn til sæson og pris er de vigtigste parametre ved købe af råvarer i både den offentlige og private foodservice, imens bæredygtighed og dansk/lokalt producerede varer er vigtigt for knap halvdelen i gennemsnit. Økologi er dog også et vigtigt valgkriterium for den offentlig sektor, som har målsætninger og retningslinjer for andelen af økologiske råvarer.
  • Det varierer meget, hvor stor en andel økologiske råvarer, der anvendes i dag. Der er blandt både private og offentlige aktører dog potentiale for mere økologi, idet størstedelen svarer, at de ønsker at bruge en større andel økologiske råvarer, end de gør i dag.
  • For deltagerne er de vigtigste motiver for at vælge økologi et fravær af sprøjtemidler, minimering af tilsætningsstoffer, at passe på naturen og en oplevelse af bedre dyrevelfærd. Barrierer for mere økologi i foodservicesektoren er typisk et hensyn til budget og en oplevelse af at borgere/gæster ikke vil betale mere.
  • I modsætning til økologi er bæredygtighed som begreb ikke så veldefineret blandt deltagerne, og mange meninger og fortolkninger af begrebet. Spørger vi beslutningstagere, hvad de forbinder med begrebet ”bæredygtige råvarer”, så svarer hver fjerde ”lokale varer” og hver femte ”varer med kort transporttid”.
  • På trods af uenighed om, hvad bæredygtighed handler om, går mange grunde til at vælge mere bæredygtige råvarer igen på tværs af beslutningstagere i privat og offentlig foodservice. Oftest nævnte drivers er at passe på klimaet, efterlade kloden i god stand samt fokus på råvarer i sæson.
  • Pris/ økonomi er en vigtig barriere for at vælge mere bæredygtige råvarer, men den fylder mest i privat foodservice. For det store flertal har Coronapandemien ikke haft indflydelse på deres fokus på bæredygtighed.
  • Flertallet oplever økologiske råvarer som mere bæredygtige, men det er ikke helt lige meget, hvor det er produceret. Ønsket om at købe økologisk kan komme i karambolage med ønsket om at købe lokalt producerede råvarer, som af flere deltagere opleves som mere bæredygtigt. Med dette in mente kan det anbefales at fokusere på at øge udbuddet af danskproduceret økologi, da dette i deltagernes øjne opleves som mere bæredygtigt.

Download hele analysen