
Publikation, 19.januar 2021
Danskernes madkultur
Landbrug & Fødevarer har løbende gennem 2020 spurgt de danske forbrugere om deres madkultur.
Rapporten belyser hvad danskerne fik at spise og drikke til frokost og aftensmad. Ligeledes indeholder rapporten danskernes syn på vigtige emner som sundhed samt klima og bæredygtighed, når det kommer til deres frokost og aftensmad.
De vigtigste indsigter er:
- Et flertal af de danske forbrugere slutter op omkring, at de forsøger at spise varieret, og at det vigtigste er, at made smager godt. Også madspild og sundhed har stort fokus hos forbrugerne.
- Danskerne bruger først og fremmest ord og veninder som god smag, nem at tilberede, hjemmelavet og mættende om deres aftensmad. Danske råvarer har også en relativ stor betydning - især for de ældre forbrugere.
- Salat, kylling og smørrebrød er de retter danskerne oftest spiser til aftensmad. Mænd spiser oftere end kvinder retter med kød og kvinder spiser oftere vegetariske retter. De yngre generationer spiser oftere udenlandske retter, mens de ældre oftere spiser traditionelle danske retter.
- Vand uden brus og sodavand er de mest almindelige drikkevarer til aftensmaden. Ca. hver femte forbruger drikker alkoholiske drikke til aftensmaden, primært vin.
- Danskerne spiser kød til aftensmaden godt 5 dage om ugen. Gris og oksekød er de oftest spiste kødtyper til aftensmaden.
- Knap en tredjedel af danskerne spiser aftensmad foran en skærm. Flertallet spiser aftensmad sammen med deres partner, mens hver fjerde dansker spiser aftensmad alene.