Publikation, 28.november 2024
Forbrugere i UK bekymrer sig om madspild og fødevarepriser
I denne analyse stiller L&F skarpt på de britiske forbrugeres adfærd indenfor fødevarer, og emner som klima, bæredygtighed og dyrevelfærd.
De vigtigste indsigter er:
- 95 pct. af de britiske forbrugere fik aftensmad dagen før. Når måltidet skal laves, skal det gå stærkt. Hver anden forbruger brugte max. 30 minutter på tilberedning af aftensmaden dagen før. Manglende tid er en udfordring for en del britiske forbrugere. Syv ud af ti vil gerne gøre en aktiv indsats for at forbedre balancen mellem arbejde og fritid i det kommende år, mens seks ud af ti? ofte oplever, at de ikke har tid til at nå det, de gerne vil nå.
- Både kød og grønt er centrale i aftensmåltidet. Spørger vi de britiske forbrugere, mener de fleste, at kød og grønt er lige vigtige i planlægningen af måltidet. Fjerkræ og oksekød er populære i aftensmaden. Syv ud af ti britiske forbrugere spiser fjerkræ på ugentlig basis.
- Selvom de animalske proteiner spiller en stor rolle i den britiske madkultur, så er der også en væsentlig andel af forbrugere, der har angivet, at de i løbet af de seneste to år har skåret deres kødforbrug ned. Det er primært knyttet til sundhedsrelaterede forhold såsom velvære, og at det er bedre for kroppen. Konkret mener hver fjerde britiske forbruger, at de har sænket deres kødforbrug de seneste to år, mens hver tredje mener, at de spiser flere grøntsager.
- Sammenlignes fødevarer fra en række udvalgte markeder, foretrækker briterne i høj grad egne fødevarer, når det kommer til fødevareproduktionen. Fødevarer produceret i UK vurderes til at have bedre kvalitet, højere fødevaresikkerhed, god smag, samt værdi for pengene. Samlet set vurderes de danske varer på niveau med fødevarer fra Tyskland.
- Forbrugere i UK mener, at de stigende priser på fødevarer udgør den største udfordring i fremtiden og halvdelen er bekymret over madspild. De ældre britiske forbrugere udtrykker i langt højere grad bekymring for udviklingen i verden, når det gælder klima, miljø og bæredygtighed. De ældre forbrugere nævner oftere ophobning af plastik i naturen, spild af mad, der kunne være spist, samt rydningen af regnskoven som noget, der bekymrer dem.
- Dyrevelfærd ligger briterne på sinde, hvor mere end hver anden giver udtryk for, at de tænker over dyrevelfærd og er enten lidt eller generelt bekymrede. Særligt kvinder giver udtryk for bekymring og tænker også oftere end mænd over, hvordan dyrene har haft det, når de køber forskellige typer animalske fødevarer.