Fra pexels.com, profil fcafotodigital
Publikation, 29.oktober 2025
Planteprotein vinder frem - men animalske kilder står stærkt
Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på danskernes holdninger til protein.
Landbrug & Fødevarer sætter i denne analyse fokus på protein; hvad ønsker danskerne at spise? Hvilke proteinkilder synes vi er de bedste, og hvilke holdninger har vi generelt til protein? Protein er et aktuelt og omdiskuteret emne i samfundsdebatten og skyldes bl.a., at valget af proteinkilder har stor betydning for både miljø, folkesundhed og landbrugets fremtid.
De vigtigste indsigter er:
- Protein er et næringsstof, som danskerne ønsker at spise mere af, dog er det ikke ligegyldigt om det kommer fra planteriget eller dyreriget. Hver tredje dansker (34 pct.) gør sig nemlig umage for at spise mere protein fra planteriget, hvorimod hver femte dansker (21 pct.) gør sig umage for at spise mere protein fra dyreriget. Omvendt, så forsøger 24 pct. at spise mindre protein fra dyreriget.
- Når danskerne skal beskrive deres nuværende spisevaner, siger 4 ud af 10 danskere, at de ”spiser kød de fleste dage, men at de også har en del måltider uden kød”. 37 pct. angiver, at de ”spiser kød hver dag”, og 10 pct. angiver, at de som hovedregel ”spiser planterigt med lave mængder kød”. 4 pct. angiver, at de ”ikke spiser kød, men gerne fjerkræ og fisk”.
- Selvom forbrugerne ønsker at spise mere protein fra planteriget, så er det især de animalske kilder til protein, som danskerne mener er de bedste kilder til protein. Æg, kylling og oksekød topper listen over bedste kilder til protein ifølge danskerne. Bønner indtager fjerdepladsen og kikærter og fisk indtager femte- og sjettepladsen.
- Danskerne har klare holdninger til protein, især når det gælder muskelopbygning og fysisk aktivitet. Et stort flertal ser protein som vigtigt for både sportsaktive, ældre og småtspisende. Derudover er mere end 6 ud af 10 danskere ”enige” eller ”overvejende enige” i, at protein er vigtigt, hvis man vil tabe sig eller bevare vægten.
- De yngre aldersgrupper er generelt mere engagerede og positive over for nye proteinkilder, særligt plantebaserede. Forbrugere, der har en forkærlighed for planteproteiner, er samtidig også dem, der angiver, at de ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Demografisk er det oftest de yngre kvinder bosat i hovedstaden.
- Anbefaling til fødevareproducenter: Der er stigende efterspørgsel på protein, især fra planter. Samtidig foretrækker mange stadig animalske proteinkilder. Derfor er en bred produktportefølje og en målgruppespecifik kommunikation at anbefale. For at ramme bredere kan producenter udvikle proteinrige produkter, der balancerer plantebaserede ingredienser med velkendt smag, f.eks. i form af hybride løsninger.