Den grønne trepartsaftale sætter rammer for fremtidens fødevareproduktion. Aftalen skal sikre, at dansk landbrug forbliver stort, stærkt og konkurrencedygtigt. Samtidig skal den bidrage til at reducere klimaaftrykket, forbedre miljøet og skabe mere plads til natur. 

Aftalen bygger nemlig på en langsigtet arealomlægning frem for ineffektiv markregulering, som hidtil har kendetegnet de vilkår, som danske landmænd har måtte arbejde under. Det gode landmandskab skal naturligvis stå i centrum for fremtidens fødevareproduktion. 

Aftalen blev indgået d. 24. juni 2024 mellem aftaleparterne: Regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening. 

18. november 2024 vedtog et bredt politisk flertal en rammeaftale, Aftale om Implementering af et Grønt Danmark. Det blev samtidig besluttet, at den politiske aftale træder i stedet for Landbrugsaftalen fra 2021. 

Centrale punkter fra trepartsaftalen

  • En lokalt forankret tilgang til arealforvaltning
  • Etablering af ny fond, Danmarks Grønne Arealfond, på ca. 43 milliarder kroner
  • En struktur for hurtigere godkendelse af flere virkemidler
  • En CO2e-afgift for landbruget
  • Ny tilgang til arbejdet med vandmiljø
  • Mere skov, natur og biodiversitet
  • Fokus på generationsskifte, konkurrenceevne og et internationalt udsyn

Med aftalen vil Danmark overholde både 2030-målet på 70 pct. reduktion af drivhusgasser og land- og skovbrugssektorens reduktionsmål på 55-65 pct., som led i Landbrugsaftalen.