Mød de lokale treparter
Hvad laver man egentlig i en lokal trepart? Mød seks af landbrugets lokale trepartsrepræsentanter og bliv klogere på det arbejde, der pågår.
Mød Sara Wilken Jul Sørensen
Planteavler og repræsentant i den lokale trepart Smålandsfarvandet
Sara Sørensen driver et planteavlsbrug på Lolland og repræsenterer Landbrug & Fødevarer i den lokale trepart for Smålandsfarvandet.
I treparten arbejder Sara tæt sammen med de øvrige aktører om at realisere de fælles mål i den grønne trepartsaftale. Hun ser sin rolle som central for at sikre, at landbruget lever op til de indsatser og forpligtelser, der er beskrevet i rammeaftalen.
"Jeg synes, arbejdet i treparten går rigtig godt. Det er klart, at vi i starten lige skulle finde hinanden, men nu er der en god faglig respekt, og vi lytter til hinandens input. Målet er, at vi fortsat kan have en sund og stærk fødevareproduktion – og det arbejder vi konstruktivt sammen om”.
Der er flere ting, Sara fremhæver som motivation for at være en del af den lokale trepart i Smålandsfarvandet. Men én ting ligger hende særligt på sinde: behovet for mindre bureaukrati.
”Der er rigtig meget bureaukrati, og vi håber, at vi kan sende vores udfordringer videre op til taskforcen, som så kan bringe dem ind på regeringsbordet. Målet er at få hurtigere afgørelser og klare retningslinjer – så vi kan få ændret nogle af de krav, der i dag risikerer at sætte en stopper for arbejdet med implementeringen".
Planteavler Sara Sørensen fortæller om trepartsarbejdet i Smålandsfarvandet
Mød Anders Nørgård
Formand for Holstebro-Struer Landboforening og repræsentant i den lokale trepart Nissum Fjord
Anders Nørgård driver Nørgård Agro, en mælkeproduktion ved Holstebro. Som en af landbrugets to repræsentanter i treparten Nissum Fjord fremhæver Anders særligt den positive og respektfulde tone, der præger samarbejdet, selv på tværs af forskellige synspunkter.
For Anders er det centralt, at samarbejdet bygger på fælles forståelse og tillid:
”Min rolle er at varetage lodsejernes, og hermed landbrugets interesser, så vi får løst den opgave, vi har sat for mest effektivt og med stor respekt for, at vi skal have en stor og stærk fødevareproduktion, når treparten er implementeret. Men samtidig er det vigtigt, vi alle lytter til hinanden – for opgaven skal løftes i fællesskab.”
Trepartssamarbejdet ser Anders som både spændende og ambitiøst –men også med tydelige udfordringer:
”Det er som et fly, man bygger lidt i luften – det er aldrig gjort før. En af de største udfordringer er uden tvivl ressourcerne, og her tænker jeg ikke på penge, men på hvor der bliver løbet stærkt. Vi skal samle en masse mennesker til at bidrage. Man kan sige det er mange års landbrugspolitik vi nu prøver at samle på et år. Det er ambitiøst og derfor også utrolig spændende".
Hør Anders Nørgård fortælle mere i interviewet her
Mød Yke Kloppenborg-Oosterwoud
Økologisk mælkeproducent og repræsentant i lokal trepart Isefjord og Roskilde Fjord
Yke Kloppenborg driver en økologisk malkekvægsbedrift ved Gislinge med 230 årskøer og udsigt over Lammefjorden. Hun kom til Danmark fra Holland for 23 år siden og har siden etableret sig som en aktiv del af det sjællandske landbrug. Yke er valgt ind i den lokale trepart for Isefjord og Roskilde Fjord.
”Arbejdet i vores lokale trepart i Isefjord og Roskilde Fjord handler om at finde ud af, hvad der er vigtigst at levere på – og hvordan vi gør det i praksis. Kvælstofudfordringen i fjorden er stor, men vi er i gang. Vi har en tæt og løbende dialog med vores bagland og det lokale niveau, så vi sikrer, at løsningerne er forankrede hele vejen rundt”, fortæller Yke.
Den tætte dialog er gennemgående for Yke, og arbejdet i treparten er drevet af et stærkt engagement og en klar motivation. Hun forklarer, at den grønne trepart har ført til et øget fokus på landbruget i medierne, og hun er ugentligt i kontakt med både danske og internationale journalister.
"Vi har eksempelvis haft besøg af den hollandske landbrugsminister. Interessen er stor, og det skaber samtidig et behov for at få fortalt den rigtige historie om landbruget. Det motiverer mig at være med til at vise, at vi i landbruget tager ansvar – og at vi vil naturen det godt."
Hør Yke fortælle om arbejdet i den lokale trepart
Mød Torben Lyngsøe Povlsen
Griseproducent og repræsentant i de fire lokale treparter på Fyn
Torben Lyngsøe Povlsen driver bedrifterne Frederikshøj og Ledstedlund på Fyn – en gennemsnitsbedrift med 300 hektar og cirka 800 søer, som årligt producerer mellem 31.000 og 32.000 smågrise.
Torben er en aktiv deltager i det lokale vandmiljøarbejde og repræsenterer landbruget i alle fire lokale treparter på Fyn: Lillebælt, Sydfynske Øhav, Storebælt og Odense Fjord.
Her bidrager han med praksisnær viden og perspektiver fra landbruget i arbejdet med at udvikle fagligt forankrede og lokalt tilpassede løsninger.
"Jeg synes, det er spændende og motiverende at være en del af en forandring. Det er stærkt at se, hvordan vi både kan have en robust fødevareproduktion og samtidig tage fat på vores vandoplande – og én gang for alle arbejde mod at få en god økologisk tilstand tilbage," fortæller Torben Povlsen.
Han peger også på vigtigheden af at være tæt på de aktører, der arbejder i og med landskabet – ikke kun dem, der træffer beslutningerne centralt.
"Jeg er også med for at sikre, at vi bevæger os ud mod landet – og ikke altid ind mod Christiansborg. Jeg tror, det er helt essentielt, at vi arbejder decentralt, og at al den power, der findes ude i det danske landskab, bliver understøttet. Kun sådan kan vi i fællesskab nå vores fælles mål."
Hør Torben Lyngsøe Povlsen fortælle om arbejdet i de fire fynske lokale treparter
Mød Claus Fenger
Landmand og repræsentant i den lokale trepart Horsens Fjord
Claus Fenger driver en mælkeproduktion med 550 køer syd for Odder og er landbrugets repræsentant i den lokale trepart for Horsens Fjord.
"Min rolle er at være med til at sætte de overordnede linjer og prioriteter for vores arbejde i Horsens Fjord, så vi kan nå i mål med de målsætninger, der er i treparten.”
Inden treparten blev etableret i Horsens Fjord-området, var der allerede foregået en del politisk arbejde.
"Vi fik en lidt svær start, hvor vi som nye repræsentanter lige skulle finde hinanden og få ryddet op i de politiske relationer, der var kommet forinden. Nu (maj 2025, red.) synes jeg, vi har fundet en stor styrke i at sige: Vi er tre lige parter, der står her for at sikre, at vi får indfriet trepartens mål bedst muligt.”
Trepartssamarbejdet har også udfordret Claus' vante arbejdsgange som landmand. Hvor årets cyklus i stald og mark er kendt og planlagt, kræver treparten en helt ny form for samarbejde og læring undervejs:
"Det er et lidt ubetrådt territorium, og derfor må vi lære, mens vi implementerer. Som landmand er vi vant til årets gang i marken og i stalden – og det er bare helt anderledes med treparten. Jeg oplever, at der er en vilje til at nedbryde de løbende barrierer – og det er helt klart et af de elementer, der motiverer mig. Men vilje er ikke nok, det kræver også dialog, fællesskab og mod.”
Mælkeproducent Claus Fenger er en af landbrugets repræsentanter i den lokale trepart Horsens Fjord.
Mød Torben Farum
Landmand og repræsentant i den lokale trepart i Nordlige Kattegat/Skagerrak
Torben Farum er landmand ved Sæby i Vendsyssel, hvor han driver en smågriseproduktion. Han repræsenterer landbruget i den lokale trepart i området Nordlige Kattegat/Skagerrak og har været med fra opstarten af det lokale samarbejde.
I Nordlige Kattegat/Skagerrak blev trepartssamarbejdet indledt med fokus på dialog og tillid – på tværs af forskellige interesser. Gruppen startede med et møde faciliteret af et konsulentfirma, netop for at skabe en fælles ramme for samtalen.
"Vi er startet op ved at have et møde, hvor vi havde et konsulentfirma, der skulle hjælpe os med at lære at snakke sammen, fordi vi sidder med vidt forskellige interesser. På næste møde havde vi noget, de kaldte for et ’mærkesagsmøde’, hvor man kunne sætte papirlapper op med sine mærkesager – og der kunne jeg konstatere, at min selvfølgelig var landmændene.”
Torben ser treparten som en historisk mulighed for landbruget til at tage ansvar og være med til at forme løsningerne – lokalt såvel som nationalt.
"Det er vigtigt at huske på, at vi står i en historisk implementering, og vi har igennem de lokale treparter fået en unik mulighed for at tage del i løsningerne og være med til at finde på dem. Og hvis vi lykkes, så er jeg ikke i tvivl om, at vi står med et stærkere landbrug.”
Hør Torben Farum fortælle mere om arbejdet i den lokale trepart