1. Kollektive virkemidler og deres betydning for markreguleringen

Landbrug & Fødevarer inviterede til et fagligt webinar om kollektive virkemidler og deres rolle i markreguleringen.

Webinaret var åbent for alle interesserede.

Kollektive virkemidler spiller en central rolle i den grønne trepart og har f.eks. stor betydning for markreguleringen, da det gælder, at jo flere kollektive virkemidler der etableres, jo lavere bliver kravet til målrettede efterafgrøder.

For landmænd og lodsejere er det afgørende at forstå samspillet mellem disse tiltag samt de incitamenter og muligheder, der ligger i det kollektive spor. På denne baggrund inviterede Landbrug & Fødevarer til et webinar, hvor faglige eksperter fra SEGES Innovation gav en nærmere forståelse for følgende:

  • En overordnet introduktion til den skærpede miljøgaranti, braklægningspunktet og forklaring af den meget klare incitament struktur for at gå aktivt ind i indsatsen. Oplæg v. chefkonsulent Søren Kolind Hvid.
  • Et praktisk perspektiv på implementeringen af den grønne trepart samt viden om konkrete værktøjer og muligheder for den enkelte lodsejer. Oplæg v. chefkonsulent Simon Bjorholm.

Webinaret blev afholdt fredag den 25. april 2025 kl. 11.00 – 12.30.

Der var mulighed for at stille skriftlige spørgsmål til oplægsholderne under webinaret.

2. Den gode lodsejerinddragelse

Webinaret sætter fokus på, hvordan lodsejere kan inddrages i arbejdet med arealomlægningsindsatsen i den grønne trepart.

Der gives inspiration til forskellige tilgange, der erfaringsmæssigt understøtter en god lodsejerinddragelse i de forskellige faser af både planlægnings- og implementeringsarbejdet.

Se webinaret her

3. MARS - hvad er det?

MARS - Multifunktionel ArealRegistrering - er en platform, der samler og understøtter alle indsatser på arealer, der er med til at realisere de nationale mål for kvælstofreduktion, udtagning af kulstofrige lavbundsjorde og skovrejsning.

Den 4. februar 2025 afholdt SGAV et webinar for kommuner og lokale treparter om brugen af MARS. 

Se webinaret her

4. Udtagningskonsulenternes rolle

I samarbejde med SEGES Innovation har KL holdt et webinar om udtagningskonsulenterne og deres rolle i den lokale planlægning og implementering af arealomlægningsindsatsen.

Mange kender udtagningskonsulenterne fra deres opgave med kvælstofindsatsen, især minivådområder. Nu får de nye opgaver og et udvidet ansvar. Få svar på, hvem jeres lokale udtagningskonsulenter er, hvad deres rolle er, og hvad de kan hjælpe med – både i forhold til omlægningsplanerne og realisering af konkrete projekter.

Se webinaret her