Med nogle få enkle huskeregler gør du som haveejer en verden til forskel for bierne, der trænger til stabil adgang til føde og et roligt sted at bo.

Som tak vil bierne hjælpe dig i din have med både kvaliteten og kvantiteten af dine blomster, buske og træer. Der er en lang række ting du kan gøre som haveejer for at hjælpe bierne - både når du planlægger haven, sår blomster og klipper til.

1. Flere levesteder

Bier bor ikke kun i de klassiske, tegnefilmsagtige bistader, der hænger fra træerne. Mange af dem yngler i visne stængler og i sprækkerne mellem sten og grene eller i gamle træer. Andre bier bor under jorden. 

Du kan hjælpe bierne ved at udlægge bunker af kvas eller sten på et tørt sted, delvis i skygge. Lad også gerne dødt ved som fx træstubbe ligge i haven. 

2. Byg et bihotel

Du kan også bygge bihoteller i bierne og placere i haven. Der findes mange forskellige modeller og typer, som er egnet til forskellige arter af vilde bier. Du kan finde mere inspiration og vejledning til, hvordan du kan gøre, på biavlernes hjemmeside her.

3. Plant og så bivenlige blomster

Bierne lever af nektar og pollen fra blomster. Men det er ikke alle blomster, som bierne kan leve af. Du kan hjælpe bierne ved at plante bivenlige blomster og sørge for, at der er noget, som blomstrer hele sæsonen igennem. På den måde har bierne noget at leve af både forår, sommer og efterår - og du kan glæde dig over en have med farver, dufte og liv. Se mere her.

4. Klip bivenligt

Klip ikke blomsterne før eller mens de blomstrer. Vent fx med at klippe hækken til efter den er afblomstret, klip ikke græsplænen så ofte, lad mælkebøtter, kløver og bellis blomstre. 

5. Lad blomsterne blomstre - find eksempler på bivenlige planter

  • Løg og knolde: Krokus, vintergæk, skilla, hyacinter, perlehyacint
  • Træer og buske: Pil, ribs, solbær, mirabel, kirsebær, blommer, kræge, buksbom, æbler, pærer, dværgmispel, hindbær, solbær, rønnebær, hvid-tjørn, liguster, evodia, roser (uden mange kronblade), klatrehortensia, snebær, lyng (Erica og Calluna) og vedbend
  • Krydderurter: Purløg, salvie, oregano, timian og citronmelisse
  • Stauder: Julerose, kodriver, ærteblomst, blåklokke, slangehoved, kortlæbe, læbeløs, kæmpe jernurt, kornblomst, vortemælk, perikon, asters, stenurt, skt. hansurt, lavendel, solsikke, stokrose, solbrud, torskemund, løvemund og kattehale

Læs mere på Danmarks Biavlerforenings hjemmeside.