Nyhed, 09.december 2021

Ny undersøgelse: Danskernes julehumør har det godt

En ny undersøgelse giver et indblik i danskernes julevaner anno 2021. Undersøgelsen viser, at især familie og julemad er vigtige elementer i danskernes jul.

Om lidt skal træet pyntes, mandlernes smuttes og duften af and og flæskesteg vil snart sprede sig i de danske hjem.

Men hvordan ser juletraditionerne egentlig ud hjemme hos danskerne? Hvor meget glæder danskerne sig til jul? Og hvad spiser danskerne helst juleaften? Det giver en ny repræsentativ undersøgelse svaret på.

Juleglæde lever trods Corona og restriktioner

For mange danskere er julen en helt særlig tid på året, og i år planlægger 94 pct. af danskerne at holde jul.

Julen er ofte forbundet med store forventninger. Undersøgelsen viser nemlig, at 56 pct. af dem, som skal holde jul i år enten glæder sig i høj eller meget høj grad til julens festligheder. Sidste år lå tallet på 49 pct. 

- 2020 var hårdt præget af Corona og restriktioner, som havde konsekvenser for danskernes normale juletraditioner, hvilket også kunne mærkes på julehumøret, siger Nina Preus, forbrugersociolog i Landbrug & Fødevarer.

Og selvom Corona på det seneste igen er begyndt at fylde mere i danskernes hverdag, så ser det ud til, at danskerne vil prioritere en jul med alle de traditionelle elementer.

- Vi står nu foran en jul, hvor Corona stadig huserer, men hvor vacciner og et større kendskab til COVID-19 alligevel kan give danskerne en mere traditionel jul. Det handler om at være sammen med de nærmest, og det gælder vi os ekstra meget til, når vi opdager, at samvær med familie og venner ikke nødvendigvis er en selvfølge, siger Nina Preus.

Men hvad glæder danskerne sig mest til ved julen? På en stærk førsteplads ligger samværet med familie og venner med hele 86 pct. Hernæst kommer julemaden med 64 pct. efterfulgt af at pynte juletræ, julefrokost og gaver med henholdsvis 27, 25 og 23 pct.

Flæskesteg, rødkål og risalamande

Flæskesteg eller andesteg? Rødkål eller hvidkål? Generelt er danskerne meget enige om, hvad der skal stå på julebordet d. 24. december.

Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften.

Hele 78 pct. forventer derudover saftig andesteg, mens 64 pct. forventer flæskesteg med sprøde svær.

Gås, grønlangkål og glaseret skinke finder ikke vej til mange danskeres julemiddag, da det kun er cirka hver tyvende som spiser det juleaften.

Undersøgelsen viser desuden, at danskerne kigger efter dansk producerede varer, når de skal købe ind til julemiddagen. 6 ud af 10 mener nemlig, at det er vigtigt at råvarerne til julen er danske. Kun 9 pct. synes ikke det er vigtigt, mens 33 pct. forholder sig neutrale.