Nyhed, 19.september 2022

75.000 børn og voksne så, rørte og lugtede til landbruget

Der blev kørt traktor, klappet kalve, hilst på grise, kyllinger og geder og lært en masse om, hvor maden kommer fra, da 75.135 danskere deltog i Åbent Landbrug.

79 værter over hele landet tog søndag d. 18. september imod nysgerrige danskere, der ville opleve livet på landet, finde ud af hvordan kornet på marken bliver til mel og havregryn, grøntsagerne vokser eller besøge virksomheder og blive klogere på, hvordan de bidrager til dansk landbrug.

Et af de landbrug der åbnede produktionen op var Nørgaards Geder ved Videbæk, hvor Tobias og Mie Christensen, driver en økologisk gedefarm med 250 geder.

Det var første gang familien Christensen var værter ved Åbent Landbrug og Tobias glædede sig over, at over 1000 gæster kom forbi gården.

"Vi har valgt at åbne vores produktion op for at gøre folk klogere på gedeproduktion og nedbryde eventuelle fordomme omkring, hvordan gedekød smager," sagde Tobias Christensen.

På Lystbjerggaard ved Nørre Snede brugte gæsterne også deres søndag på at blive klogere på, hvor deres mad kommer fra. Her var det dog ikke geder, men køer der blev klappet.

De tilhørte Ole & Annette Lind, der driver Lystbjerggaard med 330 malkekøer og 330 kalve.

Blandt deres gæster denne søndag var Anne Petersen, hendes mand og deres to børn på tre og et år. De havde taget turen fra Vejle for at se, hvordan en mælkeproduktion ser ud.

"Vi vil gerne vise vores børn, hvor mælken fra kartonen kommer fra og hvordan den ser ud, når den kommer ud af koen. Det her arrangement er perfekt, fordi det er i øjenhøjde med børnene. De kan komme helt tæt på dyrene og røre ved dem," sagde Anne Petersen.

Og netop formålet med Åbent Landbrug er, at give alle der har lyst en mulighed for at komme helt tæt på landbruget, forklarer Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

"Alle har en mening om det, vi spiser til dagligt, og i takt med at spørgsmål om klima, bæredygtighed og dyrevelfærd er noget, der aktivt diskuteres i forhold til fødevareproduktionen, er behovet for at se produktionen endnu mere vigtig. Vi tror på, at man kommer længst med en åben dialog."

Åbent Landbrug har siden arrangementets begyndelse i 1997 tiltrukket mange børnefamilier, der benytter lejligheden til at tage en søndagstur på landet og hilse på dyrene.

Arrangementet ligger altid den tredje søndag i september og er gratis. I 2023 er der Åbent Landbrug den 17. september.