Foto: John Christensen, Landbrugsmedierne

Nyhed, 09.november 2022

Årets Unge Landmand: Specialmælk, åbenhed og trivsel

Når københavnerne drikker Irmas økologiske jersey-mælk, så drikker de mælk fra Tastum Jersey syd for Skove - en gård som drives af Årets Unge Landmand.

Der er tale om 34-årige Thomas Søgaard, som netop er kåret som Årets Unge Landmand, blandt i alt fire finalister. Prisen uddeles hvert år af Landbrugsmedierne, LandboUngdom, Gjensidige og Landbrug & Fødevarer til en landmand på højst 35 år, der har etableret sig som selvstændig inden for de senest tre år og således er med til at tegne fremtiden i erhvervet.

Thomas Søgaard er uddannet landmand og virksomhedsleder og har siden 2012 arbejdet på Tastum Jersey, hvor han nu bor sammen med sin hustru Kristina og parrets børn.

Den 1. april 2021 overtog han gården fra sin far, Svend Otto. Generationsskiftet skete under helt andre omstændigheder end forudset, idet Thomas’ far var alvorligt syg af kræft og døde kun få uger efter overtagelsen. Thomas overtog således den store kvægbedrift med 10 medarbejdere midt i det store tab, men med stærk opbakning fra medarbejderstaben.

I indstillingen af Thomas Søgaard til prisen hedder det blandt andet, at han er ”meget passioneret med stor fokus på at drive en bæredygtig forretning både økonomisk, men i høj grad også i forhold til naturen og familielivet. Der er i samarbejde med Thise Mejeri stor fokus på innovation og omstillingsparathed i forhold til mejeriets kundegrupper. Thomas lægger stor vægt på, at Tastum Jersey skal være en god arbejdsplads og et godt uddannelsessted for alle medarbejdere”.

Desuden fremhæves Thomas Søgaards åbenhed i forhold til det omgivende samfund, og gården deltager bl.a ved dyrskuer, Økodag, Åbent Landbrug, Skoletjenesten og inviterer folketingskandidater på gårdbesøg.

Thomas Søgaard har en helt særlig interesse for special-mælk: Ud over mælken til Irma, som medfører en række særlige krav til produktionen, så har Tastum Jersey også tre hjerter, Coops dyrevelfærdsmærke og er godkendt af Dyrenes Beskyttelse. Derudover er målet at levere til Thises Urmælk-mælk, som har særligt indhold af A2-protein.

Thomas Søgaard takkede for prisen:

- Der er mange unge, der overvejer at etablere sig: Mærk efter inden i om det er det rigtige. Er det det, så gå efter det men allier jer med de rigtige folk. Den dag, der er modvind, så betyder de folk, man har omkring sig, alt. Jeg modtager denne pris med et kæmpestort skud ud til de folk, der hjælper os i hverdagen - for intet kan lade sig gøre uden det rigtige team.

Læs mere om Årets Unge Landmand her

Thomas Søgaard
Driver Tastum Jersey syd for Skive med 520 køer. Uddannet faglært landmand og produktionsleder i 2010. Herefter driftsleder på økologisk mælkeproduktion i Hobro. I 2012 ansat på sine forældres gård. 2017 uddannet virksomhedsleder. I 2021 overtager han familiegården med 10 medarbejdere.