Foto: Colourbox

Nyhed, 31.marts 2023

Dansk fødevareeksport slog rekord i 2022

2022 var rekordår for dansk fødevareeksport. Særligt mejeriprodukterne er på himmelflugt med en stigning på hele 30,8 procent siden 2021.

Udlandet er vild med danske fødevarer. Det viser en opgørelse over den samlede eksport fra fødevareindustrien i 2022, der igen i år slår rekord. Den samlede eksport lyder nemlig på 196,6 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på 13,3 procent i forhold til 2021.

”Fødevareklyngens eksport har klaret sig særdeles flot sidste år, der ellers har været præget af store usikkerheder. Fødevareklyngen har dermed leveret et markant bidrag til det danske samfund både i form af store eksportindtægter samt beskæftigelse til omkring 180.000 personer i Danmark,” siger Martin Kristian Brauer, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Ifølge opgørelsen er udlandet blevet særligt glade for danske mejeriprodukter, der siden sidste år har haft en eksportvækst på hele 30,8 procent svarende til 6,6 milliarder kroner.

”Eksporten af mejeriprodukter har især været hjulpet på vej af ubalancer på de globale markeder, der har drevet priserne på mejeriprodukter til høje niveauer. Samtidig har mange danske mejerier formået at øge de solgte mængder, hvilket vidner om en veldreven og konkurrencedygtig sektor,” fortæller Martin Kristian Brauer.

Samlet set er næsten alle fødevaregrupper vækstet i værdi det seneste år, mens over halvdelen også er vækstet i mængder. Det er udtryk for en stærk, dansk konkurrenceevne.

Tyskland er fortsat vores største eksportmarked. Landet syd for grænsen står for i alt 31,8 milliarder kroner af Danmarks samlede eksport. Tyskland er efterfulgt af andre nabolande som Sverige og Polen.

”Vi ser ind i en periode med aftagende vækst i Danmark og i resten af verden. Men fødevareklyngens eksport er langt mindre konjunkturfølsom end andre erhverv. Så vi kan forvente, at klyngen også i økonomisk svære tider vil give et tiltrængt skub til dansk økonomi og sikre beskæftigelse for mange,” afslutter Martin Kristian Brauer.