Nyhed, 28.november 2023

L&F Økologi: Finanslov mangler fokus på økologi

Der er skuffelse hos L&F's økologichef over, at den økologiske udvikling ikke er prioriteret højere i finansloven.

Der er skuffelse hos L&F's økologichef over, at den økologiske udvikling ikke er prioriteret højere i den finanslov, som blev præsenteret mandag. Det er ikke vejen til at opfylde de målsætninger, politikerne selv har formuleret.

Det er en finanslov, der slet ikke bereder vejen for at nå de ambitiøse politiske mål på økologi-området, som mandag blev præsenteret.

Det vurderer Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

- Jeg er en smule rystet over den ringe fokus og de få midler til den økologiske udvikling. Politikerne har erklærede og ambitiøse politiske mål for økologien, og ønsker en fordobling af produktion og forbrug, men den her finanslov er et tilbageskridt og vil trække udviklingen i modsat retning, siger hun.

Skuffelsen handler blandt andet om Innovationscenter for Økologisk Landbrug, hvis eksistens ikke er sikret ud over 2024.

-  Innovationscentret har i sin korte levetid præsteret særdeles godt, og er med til at skabe den nødvendige udvikling af økologien. Nu skaber man usikkerhed om fremtiden i stedet for at anerkende det gode arbejde og sikre det fremadrettet, siger Kirsten Lund Jensen.

Spisemærke er vigtig drivkraft

Finansloven indeholder heller ikke midler til at videreføre det økologiske spisemærke.

- Det Økologiske Spisemærke har været en vigtig drivkraft i den bæredygtige omstilling af offentlige køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk, når de er ude at spise. Det har bidraget til grøn omstilling i praksis for små midler. Det er på den baggrund meget svært at forstå, at man fravælger mærket, siger Kirsten Lund Jensen.

Samtidig er der ikke taget hånd om at styrke de indsatser, som skal sikre at det økologiske marked vokser, så der kan skabes afløb for flere økologiske varer i takt med at produktionen øges. Det udmønter sig iat midler til afsætningsfremme og eksportfremme beskæres, samtidig med at der lægges op til at nedlægge de eksportunderstøttende økologiindsatser i Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen.

- Jeg kan kun være uforstående overfor, at man også sparer disse indsatser væk. Det er vigtige indsatser for at styrke og udvikle markedspotentialet for økologien, som man nu fjerner.

Kontakt