Nyhed, 20.marts 2024

Ny aftale om folkeskolen er godt nyt for landbruget

Juniormesterlære og erhvervspraktik er blandt 33 initiativer i en ny folkeskoleaftale.

De nye initiativer glæder Landbrug & Fødevarer, der ønsker, at flere så tidligt som muligt får kendskab til muligheden for en fremtid i landbruget.

Der er brug for mange flere unge med grønne ambitioner i landbruget. Og selvom søgningen til landbrugsuddannelsen er stigende, er det vigtigt, at potentielle fremtidige landmænd allerede får jord under neglene i folkeskolen.

Derfor er Landbrug & Fødevarer godt tilfredse med, at juniormesterlære og erhvervspraktik er blandt 33 initiativer i en ny folkeskoleaftale.

"Vi er særligt glade for et større fokus på praksis i folkeskolen. Danmark mangler faglærte og det gør vi også i landbruget. Tidligt kendskab og endda berøring med for eksempel landbruget har en betydning i forhold til uddannelsesvalg," siger Malika Buhr Pedersen, erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

Den nye aftale på folkeskoleområdet, Folkeskolens kvalitetsprogram – frihed og fordybelse, indeholder 33 initiativer på folkeskoleområdet og afsætter yderligere 740 mio. kr. årligt til folkeskolen. Derudover foretages en række engangsinvesteringer i f-eks. bøger og der afsættes 2,6 mia. kr. til flere faglokaler for at sikre de fysiske rammer.

Aftalen giver større prioritet til praksis via blandt andet mulighed for juniormesterlære og obligatorisk erhvervspraktik. 

Landbrug & Fødevarer har allerede gode erfaringer med juniormesterlære-konceptet til glæde og gavn for både landmænd og elever. Ligesom vi har en velfungerende skoletjeneste, der hvert år sender godt 20.000 elever på gårdbesøg for en enkelt dag. Med nye og bedre muligheder for mesterlære og praktik kan vi komme et spadestik dybere. 

"Vi har i landbruget gode eksempler på at tiltag som juniormesterlære bliver en trædesten videre ind i erhvervet. Men ikke mindst har det en enormt positiv effekt for de unge mennesker, der kommer ud på en bedrift og får noget fra hånden og får succesoplevelser", siger Malika Buhr Pedersen. 

Læs mere om L&F's Skoletjeneste her