Nyhed, 03.april 2023

Netværksdagen for ingredienssektoren

Ny innovation indenfor naturlige aromaer, en status på PFAS, risikovurdering i forbindelse med Novel Food og værdifuld vidensdeling var bl.a. på dagsordenen.

I tirsdags d. 18. april var repræsentanter fra 16 forskellige virksomheder samlet på Axelborg til netværksdag for ingrediensbranchen. Programmet inkluderede faglige oplæg fra både industrien og fageksperter fra Landbrug & Fødevarer. Derudover bød dagen på gode dialoger mellem deltagerne med vidensdeling, erfaringsudveksling og networking i højsædet. 

Mariko Kubo, Head of Scientific & Regulatory Affairs, fra Leatherhead Food Research indledte mødet med at fortælle om de tre drivkræfter bag regulatoriske trends indenfor fødevarer og drikkevarer:  

  • Quality and safety:
    Handler om at forny overvejelserne om bioteknologiske metoder (f.eks. genetic editing), forbedre standardiseringen af nye produkter og opdatere lovgivning på allergener.
  • Health and wellness:
    At formindske mindre sunde produkter (f.eks. ved reklamerestriktioner) og intensivere støtten til sundhedsfremmende produkter.
  • Environmental sustainability:
    Dækker over at reducere forbruget af pakkemateriale og mindske kontaminering med pesticider. 

Efterfølgende gjorde Camilla Fenneberg, direktør i EvodiaBio, os klogere på hvordan man på en innovativ og bæredygtig måde, kan bringe den gode smag tilbage i alkoholfri øl. Startup-virksomheden har opfundet en unik fermenteringsteknologi, der muliggør produktionen af naturlige aromamolekyler, som kan indgå i en bred applikationsramme. 

Derefter præsenterede Henrik Bang Jensen, chefkonsulent i Miljø & Bæredygtighed, Landbrug & Fødevarers syn på PFAS-situationen. Oplægget tog afsæt i de seneste analyser og vurderinger om PFAS i Danmark set i relation til dets mulige betydninger i kommercielle fødevarer. 

Konsulentvirksomheden Saxocon A/S har specialiseret sig i at bistå virksomheder med bl.a. sikkerhedsvurderinger og toksikologiske tests i forbindelse med Novel Food ansøgninger. Saxocon A/S fremlagde vigtige fokuspunkter for virksomheder, der planlægger eller gennemgår en ansøgningsproces om novel food. Desuden blev vigtigheden i at lægge en plan inden godkendelsesprocessen adresseret. Du kan læse mere om hvilke ydelser virksomheden tilbyder på deres hjemmeside

Senere på dagen præsenterede Malika Buhr Pedersen, afdelingsleder i Forskning & Uddannelse, Landbrug & Fødevarers arbejde inden for den forskningsfaglige og -politiske interessevaretagelse. Malikas område har til formål at sikre at forskning og innovation implementeres, udvikler og understøtter de politiske processer. 
Rekrutteringskampagnen Future Food blev desuden fremlagt, der skal hverve flere unge mennesker til at vælge en vej indenfor fødevarebranchen.

Afslutningsvis adresserede Per Vesterbæk, områdedirektør i Analyse & Statistik, aktuelle fødevaretrends indenfor sundhed og convenience. Med tid som fremtidens vigtigste valuta, er forbrugerne villige til at bruge flere penge for at spare tid i hverdagen. Her kan færdigretter og convenience-produkter have et stort potentiale. Disse produkter skal tage sit afsæt i tidens tendenser, hvor søgen efter god samvittighed og mental sundhed er i fokus. 

Kontakt

Landbrug & Fødevarer afholder netværksmøder for ingredienssektoren cirka to gange om året – en oplagt mulighed for at netværke og erfaringsudveksle med dine kollegaer indenfor branchen. Ønsker du at høre mere om L&Fs arrangementer indenfor ingredienssektoren, bedes du kontakte Ole Vangsted Ellefsen, sektorchef i Landbrug & Fødevarer: ovel@lf.dk.

Kontakt