Nyhed, 03.april 2023

Spirulina: Naturlig farve, funktionalitet og næringsværdi

Et treårigt forskningsprojekt, støttet af EU, har sat forskere ved Teknologisk Institut og internationale aktører på sporet af mikroalgen Spirulina.

Potentialer i den blå-grønne biomasse

Mikroalger er kommet i forskernes søgelys. Hos Teknologisk Institut er fokus rettet mod nye ingredienser og deres potentialer for at sikre bedre udnyttelse af ressourcer ift. at dyrke tilstrækkeligt protein, der kan brødføde en hastigt voksende verdensbefolkning. Mikroalger og heriblandt den blå-grønne alge Spirulina har gode fremtidspotentialer som et naturligt farvestof og en funktionel ingrediens.

I samarbejde med den islandske biotek-virksomhed VAXA Technologies, forskningsinstitutionen Matís samt den danske fødevarevirksomhed Skarø Is, har Teknologisk Institut rejst projektet IceBlue, der skal kortlægge Spirulina-algens potentialer og applikationsmuligheder. Eurostars-projektet er støttet af Innovationsfonden i Danmark og Rannís Innovationsfond i Island.

Spirulina bidrager med høj næringsværdi 

Den blå-grønne alge Spirulina, med sine blå og grønne farvepigmenter giver den unikke applikationsmuligheder i fødevareindustrien, hvor særligt ingrediensbranchen efterspørger naturlige ingredienser og farvestoffer. Udbuddet af naturlig blå farve er aktuelt set meget begrænset og den smule, der afsættes møder udfordringer ift. anvendelse og stabilitet. Projektets aktører arbejder derfor i fællesskab på at udvikle teknologier, der muliggør en implementering af farvestoffet i diverse fødevareapplikationer.

En klimavenlig produktion

Produktionen af mikroalger har førhen foregået i udendørs dambrug, hvor algerne har krævet store mængder sollys og næringsstoffer for at vokse. En kraftig algevækst begrænser dog energitilførslen i stillestående vand og betyder at algerne kun vokser i det øverste vandlag. Dette betyder at udbyttet per arealenhed mindskes. 
Den islandske virksomhed VAXA Technologies har flyttet produktionen indenfor i gennemsigtige systemer, hvor tilførslen af lys, luft, CO2 og næringsstoffer foregår i en kontinuerlig eller batchproduktion. Sammen med løbende monitorering af vandtemperatur og dosering af lys og næring, skaber dette optimale vækstbetingelser for algerne. Et kontrolleret system giver større udbytte per arealenhed og sikrer produktionen af et ensartet produkt. Lystilførslen kan kontrolleres nøje og vækstforskellen for algen mellem solrige måneder og regnfulde måneder er derfor elimineret. VAXA Technologies er godt hjulpet af deres geografiske beliggenhed, hvor Islands geotermi muliggør en klimavenlig proces med en vedvarende energitilførsel. Teknologisk Institut bistår virksomheden ift. produktudvikling og -optimering, procesteknologi samt implementering af farven i forskellige applikationer. 

VAXA Technologies har udviklet en teknologi, der kan adskille mikroalgen i en blå fraktion med en vis næring og samtidig have en grøn sidestrøm rig på næring. Aktuelt arbejdes der på at finde det rette inklusionsniveau af mikroalgen for at sikre funktionelle og sundhedsfremmende egenskaber uden at gå på kompromis med smag. Disse justeringer tager i høj grad afsæt i procestekniske og receptmæssige forhold. Her bistår Teknologisk Institut med udvikling af teknologier såsom ekstraktion, tørring og formulering af algen samt maskeringsteknikker for at sikre høj fødevarekvalitet og smag i slutproduktet.

I samarbejde med den danske fødevareproducenter Skarø Is kigger projektet ind i, hvordan mikroalgen kan gøres håndterbar i produktionen og inkorporeres i fødevareapplikationer. Teknologisk Institut har eksempelvis arbejdet på at gøre farvefraktionen varmestabil, så den kan kunne modstå de høje temperaturer under f.eks. en bolsjeproduktion. I samarbejde med Skarø Is har de desuden arbejdet på at inkorporere mikroalgens næringsrige fraktion i is- og næringsrige drikke. På MadVærkstedet i marts 2023 præsenterede Skarø is en prototype på deres nye blå isvariant baseret på Spirulina.

IceBlue-projektet viser at udviklingsprojekter ikke behøver slutte på skrivebordet. De kan udmunde i konkrete fødevareprodukter. Skarø is er et godt eksempel på dette.” tilføjer konsulent ved Teknologisk Institut, Simon Hvid.

En blå-grøn revolution 

Med projektets udløbstid i 2023 og en lang række uopklarede spørgsmål, har projektgruppen netop ansøgt om et nyt projekt, som søger at afdække flere af mikroalgens funktionelle egenskaber og applikationsmuligheder. ”IceBlue-projektet har taget afsæt i slik- og isindustrien. Næste skridt bliver at synliggøre, hvordan Spirulina kan integreres i øvrige fødevareprodukter - og her er der mange veje at gå. Drikkevarer, snacks, ernæringsprodukter og kødalternativer er oplagte produktkategorier for blot at nævne få.” fortæller konsulent Simon Hvid.

Bliv klogere på mikroalgernes applikationsmuligheder 

Der er mange måder at udnytte mikroalgernes potentialer på. Det har en række virksomheder set muligheder i. Heriblandt Aliga, der har specialiseret sig i at udvikle og producere proteinrige ingredienser baseret på alger til brug i fødevarer, foder og kosttilskud. Du kan blive klogere på Aliga produktløsninger og i vores omtale af virksomheden her

Virksomheden Algiecel har opfundet en unik metode til at omdanne virksomheders CO2-udledning til grønne og profitable råvareprodukter vha. fotosyntetiserende mikroalger. Læs vores tidligere artikel om virksomhedens produktionsmetode og løsning til at reducere fødevareerhvervets CO2-udledning her

Kontakt