Mange års samarbejde med internationale landbrugs- og fødevarevirksomheder har skabt grobund for nye eksportmuligheder for den danske teknologivirksomhed og de kigger nu ud mod det amerikanske kontinent for at udbrede sit rodnet. I første omgang vil de så frø i den amerikanske delstat Wisconsin.

En global medspiller

Q-Interline, stiftet i 1996, er en dansk børsnoteret teknologi- og ingeniørvirksomhed, der udvikler og leverer højteknologiske analysemetoder og -løsninger til optimering af produktion- og produktkvalitet. Virksomheden leverer udstyr til fødevarebranchen med særlig ekspertise inden for mejeri og landbrug. Desuden sælger de analyseudstyr til segmenter inden for foder og fødevareingredienser og i Norden også til pharma- og kemiindustrien. Q-Interline har kontorer i Tølløse og Brønshøj og udgør 32 ansatte med datterselskaber og kontorer i Tyskland og Frankrig samt USA, hvor de netop har etableret et nyt salgskontor.

Virksomheden har gennem årene haft et tæt samarbejde med store globale mejerikoncerner og fødevareproducenter og Q-Interline eksporterer til mere end 40 lande på verdensplan. Deres teknologiske løsninger benyttes af store globale aktører inden for mejerisektoren og fødevareproduktion.
Virksomhedens aktuelle knopskydning på det amerikanske marked tydeliggør en drivkraft efter at tilpasse sig nye strømninger og udbrede tilstedeværelsen som en vigtig global aktør på markedet. Netop i en tid hvor landbrugssektoren og fødevarebranchen omfavner højteknologiske løsninger for at kunne imødegå ressourceoptimering, kvalitetskontrol og bæredygtighed.

Råvarens fingeraftryk

Q-Interlines teknologiske løsninger er baseret på nærinfrarød spektroskopi kombineret med matematiske modeller (FT-NIR) til måling af energiabsorption i råmaterialer. Basisinstrumentet indeholder en lyskilde, som udsender lys med forskellige frekvenser eller bølgelængder. Noget af lyset absorberes af råvaren, hvilket kan detekteres, og herigennem måles makrokomponenternes vibrationer. Makrokomponenterne udgør fedt, protein, sukker og vand i råvaren. Deres vibrationer udtrykkes som bølgelængder inden for det elektromagnetiske lysspektrum (800 til 2500 nm). 
FT-NIR er en effektiv målemetode til at kvalitetsbedømme fødevarer, foder, fødevareingredienser og andre råmaterialer. Målemetoden er non-destruktiv for råvaren og efterlader et hurtigt dataoutput uden tidskrævende prøveforberedelse eller brug af kemi. De forskellige bølgelængder af lys absorberes forskelligt af råvarens eller ingrediensens komponenter og efterlader et ’fingeraftryk’ af deres kemiske sammensætning, der har afgørende betydning for kvaliteten.
Q-Interlines teknologi gør det muligt for fødevareproducenter at kende deres råvarers sammensætning. Teknologien kan enten integreres som et led i produktionslinjen (in-line) eller som en fleksibel og ekstern løsning, hvor en prøve udtages og måles (at-line) vha. Q-Interlines analyseinstrumenter.

Foto: Q-Interline

Procesoptimering gennem teknologi

Q-Interlines analysemetode muliggør en hurtig måling og kontrol af dels produktionen og selve produktet. Når et mejeri producerer smør, forventes det at produktet efterlever høj kvalitet og ensartethed. Her leverer virksomheden løsninger, der kan være vigtige til at indfri produktspecifikationerne. ”Ift. procesoptimering handler det om at få det maksimale ud af råvaren og her er smør et godt eksempel, da det er nemt at forholde sig til” lyder det fra Søren Wiborg, International salgschef i Q-Interline. ”Vand er billigere end fedt. Loven siger, at smør skal have et fedstofindhold på minimum 80%, så det handler om at gå til grænsen og ramme dette så præcist som muligt, i sidste ende er det et spørgsmål om kroner og ører.” fortsætter Søren Wiborg.
Med Q-Interlines analysemetoder er det altså muligt at opnå et detaljeret kendskab til sin råvare. I det store billede handler det om at levere samme standard hver gang og hurtigt kunne justere produktionen, hvis der sker udsving på målinger af kvaliteten. Med hjælp fra Q-Interlines udstyr kan man opnå høj målepræcision, hvilket i særdeleshed udmærker sig under opstart af produktionslinjer, ved skift eller under rengøring. Omvendt vil det være mere tidskrævende at benytte en at-line måling, hvor en prøve udtages fra produktionslinjen og analyseres vha. udstyr i laboratoriet. Med andre ord kan en integreret målemetode bidrage til øget produktivitet, færre afvigelser og mindre produkttab. ”Når vi taler om store volumener, er det især de små procenter, der gør den store forskel på bundlinjen” fortæller Søren
Wiborg. En integreret løsning skal dog ses som et vigtigt supplement til laboratoriemålingerne med det formål at optegne et mere komplet billede af fødevareproduktionen til en kontinuerlig kvalitets- og procesoptimering.

Overvågning af proces 

Måleudstyr skal løbende valideres og kalibreres for at sikre høj modelpræcision. Med virksomhedens softwareteknologi AnalyticTrust er det muligt at måle instrumentperformance, validere testresultater og sikre høj analytisk præcision af målinger. Med data samlet ét sted er softwaren et vigtigt redskab til at overvåge instrumenter og kalibreringsmodeller både internt og på tværs af produktionssites. 
Q-Interlines basisinstrument er den samme på tværs af råvarematerialer og kan både benyttes som et integreret led i produktionslinjen (in-line) eller som basisinstrument sammen med et af de 6 sampling tilbehør tilpasset den enkelte produkttype. Designet af instrumentet betyder at produktet ikke sendes igennem udstyret og derfor ikke stiller krav til kontinuerlig service, som hvis det blev sendt igennem apparatet. Med Q-Interlines set-up er det samtidigt muligt at måle på en bred pallette af råvarematricer. 

Den amerikanske drøm

Med ønsket om at komme tættere på kunder og samarbejdspartnere, ser Q-Interline gode markedspotentialer i USA, hvor store landbrugs- og fødevarevirksomheder efterlyser konkrete teknologiske løsninger til produkt- og procesforbedring. International salgschef Søren Wiborg er derfor på udkig efter nye lokalansatte til deres kommende salgskontor i universitetsbyen Madison, Wisconsin. Kontorets placering er strategisk udvalgt på baggrund af de allerede eksisterende aktiviteter, der foregår i staten. Flere virksomheder og uddannelsesinstitutioner med tilknytning til landbruget og mejerisektoren er beliggende i Madison, heriblandt Center for Dairy Research, Wisconsin Cheese Makers Association, Eurofins samt en række ingrediensvirksomheder. Q-Interline ser derfor potentialer for synergier og partnerskaber virksomhederne imellem.
Et amerikansk eksporteventyr åbner op for samarbejdsmuligheder såvel som udfordringer. Strategiske partnerskaber med lokale aktører og erfaringsudveksling med andre virksomheder er afgørende, når man som virksomhed vil navigere i det amerikanske landskab. 
Q-Interline søger derfor fora, hvor viden og erfaringer kan deles. Gennem deres medlemskab i Landbrug & Fødevarer håber de at kunne møde ligesindede, der har erfaringer med eksport til USA og kender til vigtige fodfejl, som bør undgås. 

For spørgsmål til Q-Interline kontakt gerne Søren Wiborg, International salgschef på mail: swi@q-interline.com

Kontakt