Nyhed, 24.maj 2023

Fødevarevirksomheder er klar til at hjælpe udsatte i job

Reformkommissionen har præsenteret sin sidste rapport, som fokuserer på, hvordan vi sikrer, at flere udsatte unge og voksne kommer i job.

Som en del af rapporten peger kommissionen på en række anbefalinger direkte til virksomhederne, som skal løfte et endnu større beskæftigelsesansvar i samarbejde med kommunerne. L&F hilser anbefalingerne velkommen. Branchen er klar til at tage endnu mere ansvar.

Reformkommissionen anbefaler bl.a., at flere virksomheder indgår partnerskaber med de danske kommuner om at skabe plads, med småjob, fritidsjob, praktikker m.v., til udsatte unge og voksne.

Anbefalingerne hænger tæt sammen med et af hovedbudskaberne i Landbrug & Fødevarers vision for fremtidens medarbejdere og deres arbejdspladser – nemlig, at vi skal skabe flere og bedre partnerskaber mellem landmænd, fødevarevirksomheder og kommuner samt øvrige aktører om netop uddannelse og beskæftigelse af unge og voksne på kanten.

Flere er parate til at hjælpe

Kommissionen ønsker desuden at reformere beskæftigelsessystemet herunder jobcentrenes funktion, så de får større frihed til bl.a. at lave jobopsøgende arbejde i samarbejde med virksomhederne.

- Der er allerede mange landmænd og fødevarevirksomheder, som gør en kæmpe indsats for, at flere udsatte unge og voksne skal blive en del af et arbejdsfællesskab. Det gælder bl.a. i samarbejde med kommuner og øvrige aktører. Vi ved dog også, at der er endnu flere, der står parate til at hjælpe, men som bøvler med et uoverskueligt og ufleksibelt system, som står i vejen, siger uddannelses- og forskningschef i L&F Malika Buhr Pedersen.

-Derfor er vi meget tilfredse med kommissionens anbefalinger om at fjerne en række krav for jobcentrene, som fjerner fokus fra kerneopgaven om at få endnu flere i job og i uddannelse samt, at borgere og virksomheders tilfredshed med jobcentrenes arbejde skal undersøges, fortsætter hun.

Landbrug & Fødevarer vil følge den politiske modtagelse af anbefalingerne tæt.