Foto: Tuala Hjarnø

Nyhed, 27.marts 2024

Arbejdstilsynet: Øget fokus på sikkerhed i landbruget i 2024

I 2024 vil Arbejdstilsynet udføre tilsyn på bedrifter med særlig fokus på fem risikofaktorer som led i indsats om ulykkesforebyggelse.

Landbruget ligger sammen med skovbrug og fiskeri fortsat i toppen i statistikken over antallet af arbejdsrelaterede dødsulykker. For at få bugt med den kedelige statistik, lancerer Arbejdstilsynet i 2024 en helhedsorienteret indsats, der sætter fokus på sikkerheden i landbrug og skovbrug. Indsatsen er en del af handlingsplanen, som er udarbejdet som følge af arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023, hvor der blev afsat 31,2 mio. kr. i perioden 2023-2026 til en forebyggende indsats mod arbejdsulykker. 


Indsatsen betyder konkret, at Arbejdstilsynet iværksætter en særlig tilsynsindsats på virksomheder i landbruget i løbet af 2024. Formålet er at styrke sikkerheden ude i virksomhederne ved at udbrede systematisk forebyggelsestiltag og at højne kvaliteten af dem. 


På tilsynene vil der være særligt fokus på fem områder, hvor der er stor risiko for arbejdsulykker. Det drejer sig om:

 

  • håndtering af kvæg
  • svovlbrinte i forbindelse med gylle
  • brug og vedligeholdelse af maskiner
  • stakning og stabling af store emner, fx halmballer
  • samt fald fra højden.

Inden et tilsyn er det vigtigt at orientere sig om, hvordan et tilsyn forløber, samt om man har styr på kravene til arbejdsmiljøarbejdet. 


Gode råd at hente


Der er dog gode råd at hente både fra Branchearbejdsmiljøudvalget Jord til Bord (BAU) og Arbejdstilsynet. 

 

 

Udover tilsyn på bedrifterne omfatter helhedsindsatsen om arbejdsulykker i landbrug og skovbrug øget kommunikationsindsats om forebyggelse af ulykker, samarbejdsinitiativer med relevante aktører inden for branchen, analyser og indsamling af viden om årsager til ulykker inden for branchen. Desuden har Beskæftigelsesministeren som en del af handlingsplanen i januar i år nedsat en ekspertgruppe, som i 2024 gennem data og analyser skal gå i dybden med årsagerne til arbejdsulykker i landbruget. Ekspertgruppen består blandt andre af SEGES’ arbejdsmiljøchef, Christina Edstrand. 

 

En prisværdig indsats


L&F er glade for det øgede fokus på at forebygge arbejdsulykker i landbruget, da der desværre fortsat sker alt for mange. L&F’s mission og vision for arbejdsmiljøet i landbrugs- og fødevareerhvervet er nemlig, at der ikke vil forekomme ulykker i fremtiden, og at det psykiske arbejdsmiljø er i top.