Nej. Bovaer er ikke skadeligt for malkekøer, mennesker eller miljø.
Se også hvad Fødevarestyrelsen skriver om Bovaer her
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har dokumenteret, at Bovaer er sikkert at bruge, hvis man følger retningslinjerne for produktet. Det betyder, at det er sikkert for de malkekøer, der fodres med det, og at det er sikkert for de mennesker, der drikker mælk eller spiser kød fra køer, der har fået produktet.
Bovaer er gennemtestet over de seneste 15 år og godkendt til anvendelse af EFSA i en anbefalet mængde. EFSA konkluderede i sin udtalelse af 30. september 2021, at 3-nitrooxypropanol under de foreslåede anvendelsesbetingelser ikke har skadelige virkninger på malkekøers og avlskøers sundhed, på forbrugersikkerheden eller på miljøet.
Hvis en ko pludseligt begynder at æde mindre eller give mindre mælk, kan det være et tegn på, at koens velfærd er påvirket. Der er ikke set nedgang i hverken foderoptag eller mælkeydelse i forsøgene i de i alt 13 besætninger, der har testet Bovaer i Danmark.
Fødevareministeren giver i et svar til folketinget denne udtalelse fra Fødevarestyrelsen:
”Bovaer er for nuværende det eneste metanreducerende fodertilsætningsstof, der har opnået EU-godkendelse efter en omfattende risikovurdering foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), hvor effektivitet, dyresundhed og fødevaresikkerhed er i fokus. Godkendelsesprocessen er en nøje og langvarig procedure, der strækker sig over flere år. Producenten skal dokumentere stoffets sikkerhed for dyrene, brugerne, forbrugerne og miljøet, samtidig med at den ønskede metan-reducerende effekt skal påvises.
En EU-godkendelse af et metan-reducerende fodertilsætningsstof som Bovaer indikerer, at stoffet er blevet grundigt vurderet og anses for sikkert i overensstemmelse med de høje standarder for dyresundhed og fødevaresikkerhed, fastlagt af EFSA og EU-lovgivningen. Bovaer er således godkendt til brug i EU og markedsføres allerede.”
Der forskes videre i, om der er dyrevelfærdsmæssige påvirkninger, som hidtil ikke har været registreret, hverken i forskningsmiljøer eller ved brug i praksis.