
Grøntsager i fokus: Sådan spiser danskerne
I denne analyse undersøges danskernes viden og præferencer, når det gælder grøntsager. Analysen er udarbejdet i anledning af Den Nationale Grøntuge.
I anledning af Grøntugen sætter vi i denne analyse fokus på grøntsagernes rolle i danskernes hverdag samt danskernes viden, holdninger og udfordringer i relation til grøntsager. Analysen er baseret på en undersøgelse gennemført af Norstat for Landbrug & Fødevarer i maj 2025 blandt 1.598 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 80 år.
De vigtigste indsigter er:
- Halvdelen (53 pct.) af danskerne spiser grøntsager dagligt.
- Til aftensmaden udgør grøntsager en større del af selve måltidet end til frokosten. 51 pct. fik en ‘moderat’, ‘større’ eller ‘stor del’ grøntsager til aftensmaden, vs. 35 pct. til frokosten.
- Halvdelen af danskerne udtrykker, at de gerne vil spise flere grøntsager end de gør i dag, og det er især de yngre forbrugere.
- De største udfordringer med at købe og spise grøntsager er manglende inspiration, og at grøntsager hurtigt bliver kedelige. De unge oplever generelt flest udfordringer ved at spise grønt.
- 35 pct. af danskerne mener, at Fødevarestyrelsens anbefalinger er på 600 gram frugt og grønt om dagen. Det er i højere grad kvinder (45 pct.), der har styr på anbefalingerne. Mænd svarer i højere grad, at de ikke ved det (15 pct.).
- 49 pct. mener, at anbefalingen for frugt og grønt er mindre end 600 gram, og det er især de yngre, der angiver dette (55 pct.). De ældre svarer i højere grad, at de ikke ved det (18 pct.).
- Kødet er oftest, hvad måltidet bliver planlagt efter, mens blot 8 pct. kigger efter det grønne først.
- Danskere, der svarer, at grøntsager indgik i måltidet dagen før:
- Morgenmad: 4 pct.
- Frokost: 34 pct.
- Aftensmad: 55 pct.
- Blandt de mest populære grøntsager til alle måltiderne var tomater, løg, agurk, gulerødder og peberfrugt.
Kort om Den Nationale Grøntuge: Landbrug & Fødevarer er projektleder på Den Nationale Grøntuge, der afholdes i uge 34. Grøntugen er et initiativ, der afholdes i regi af Rådet for sund mad. Dammen med godt 50 partnere bakker sætter vi i uge 34 fokus på de mange gode grøntsager.