Ost
Der fremstilles grundlægende tre typer oste: Faste og halvfaste gule oste (skæreoste), skimmeloste samt umodne og friske oste.
Overordnet set kan ost inddeles i tre typer:
- faste og halvfaste gule oste (skæreoste)
- skimmeloste
- umodne og friske oste
De to første typer er modnede på lager over længere tid efter den egentlige fremstilling, mens den sidste er parat til at blive spist med det samme.
Til fremstilling af 1 kg ost bruges der omkring 10 liter mælk.
Fremstilling af faste og halvfaste gule oste samt skimmelost
Fremstilling af umodne og friske oste
Umodne og friske oste kan spises umiddelbart efter, at de er fremstillet. De skal altså ikke lagres. Typiske umodne og friske oste er fx. hvid ost i saltlage, flødeost, hytteost, kvark, rygeost og smelteost.
Oste uden animalsk løbe
Se liste over hvilke oste, der er fremstillet uden brug af animalsk osteløbe.