Vi bruger Cookies

Ved at benytte lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik
Læs mere om cookiepolitik

Fakta om halal-slagtning

Læs hvordan religiøs slagtning, eksempelvis halalslagtning, af kvæg og fjerkræ foregår i Danmark.

I denne artikel kan du læse om:
- Hvad er religiøs slagtning

- Dansk lovgivning og halalslagtning og kosher slagtning

- Hvad er forskellen på religiøs slagtning, eksempelvis halalslagtning, og traditionel slagtning? 

- Lider dyret ved halalslagtning?

- Har halalslagtning betydning for kødets kvalitet?

- Har halalslagtning betydning for fødevaresikkerheden?

- Hvordan ved jeg, om jeg køber religiøst slagtet kød – eksempelvis halalkød? 

- Eksport af halalslagtet kød

Hvad er religiøs slagtning? 

Både inden for den islamiske og jødiske trosretning anvendes religiøs slagtning. Efter en religiøs slagtning inden for islamisk og jødisk trosretning, betegnes kødet ”halal” (islam) og ”kosher” (jødisk). ”Halal” og ”kosher” kan oversættes til ordet ”tilladt”. Alle kvæg og kyllinger der bliver slagtet i Danmark bedøves forud for slagtningen, uanset hvilken slagtemetode der anvendes.

Dansk lovgivning og halalslagtning og kosher slagtning

I Danmark foreskriver lovgivningen, at alle slagtninger skal foregå med forudgående bedøvelse, det gælder også halalslagtning og kosher slagtning. Slagterier, der ønsker at foretage slagtning efter religiøse ritualer, skal forud anmelde dette til Fødevarestyrelsen. Inden for EU er det kun i Danmark, Sverige, Slovenien og dele af Belgien, at der er et krav om, at alle dyr skal bedøves inden slagtning. 

Hvad er forskellen på religiøs slagtning, eksempelvis halalslagtning, og traditionel slagtning? 

Kvæg

Alle kvæg bliver bedøvet forud for aflivning uanset, om det er halal eller traditionel slagtning. Ved begge typer slagtning bedøves dyret med en maskinel anordning. Forskellen på halal og traditionel slagtning ligger i måden dyret bedøves på, men der er de samme krav til den dyrevelfærdsmæssige håndtering af dyret. Dyret bliver ved halalslagtning afblødt med et tværgående halssnit, det er det samme snit, der ofte bruges ved traditionel slagtning. I modsætning til traditionel slagtning, afsiges der en muslimsk bøn ved halalslagtning.

Kyllinger

Alle kyllinger bliver bedøvet forud for aflivning uanset, om det er halal eller traditionel slagtning. Efter bedøvelsen foregår slagtningen præcis som en traditionel slagtning, hvor den eneste forskel er, at der ved halalslagtningen fremsiges en muslimsk bøn. 

Lider dyret ved halalslagtning?

Nej, dyret lider ikke ved halalslagtning. Dyret er fuldstændig bedøvet forud for aflivningen. Bedøvelsens effektivitet kontrolleres ligesom ved traditionel slagtning, og dyret aflives først, når det er fuldt bedøvet. 

Har halalslagtning betydning for kødets kvalitet?

Nej, der er ingen kvalitetsmæssig forskel på traditionelt slagtet oksekød og oksekød, der er slagtet efter religiøse ritualer, eksempelvis halalslagtning eller kosher slagtning.

Har halalslagtning betydning for fødevaresikkerheden?

Hygiejnereglerne gælder for alle slagterier, uanset hvilken slagtemetode der anvendes. 

Hvordan ved jeg, om jeg køber religiøst slagtet kød – eksempelvis halalkød? 

Da religiøs mærkning ikke er et lovkrav, er det forskelligt om et produkt er mærket eller ej. Nogle producenter vælger frivilligt at mærke kødet ”halalslagtet” eller ”ikke-halalslagtet”. Hvis du vil vide, hvorvidt det kød du køber, er halalslagtet eller ej, kan du eventuelt prøve at spørge din slagter. 

Eksport af halalslagtet kød

Danske slagterier har i mange år specialiseret sig i at kunne afsætte alle dele af det slagtede dyr, så man undgår madspild. På nogle eksportmarkeder, der efterspørger religiøst slagtet kød, kan man ofte sælge de kødudskæringer, som de danske forbrugere ikke efterspørger. Muligheden for at slagte religiøst, eksempelvis halalslagte, har derfor stor betydning for den danske oksekødsproduktion og de dertil forbundne arbejdspladser, og Danmarks økonomi som helhed. 

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.

Fakta om halalslagtning
Alle dyr i Danmark bedøves forud for aflivning. 
Halalslagtning har ikke betydning for hverken dyrevelfærd, kødkvalitet eller
fødevaresikkerhed.