Dyrevelfærd og dyreetik har høj prioritet hos danske landmænd og virksomheder, og vi ved, at mange forbrugere efterspørger kød og mælk fra dyr, som har haft det godt. For Landbrug & Fødevarer er det vigtigt, at vores landbrugsdyr har god velfærd gennem hele livet.
Hvad er dyrevelfærd?
Dyrevelfærd er et udtryk for, hvordan dyrene har det og om deres biologiske behov bliver opfyldt. Dyrenes velfærd kan måles ved at iagttage og registrere dyrenes sundhed, adfærd og fysiologiske reaktioner.
I Danmark har vi et højt niveau af dyrevelfærd, og kravene til landbrugsdyrenes velfærd i Danmark går på en lang række områder markant længere end EU-lovgivningen. Kravene i loven fra både EU og Danmark bygger på viden fra uvildige fagfolk og eksperter.
Mange danske landmænd ønsker at gøre noget ekstra, når det kommer til dyrevelfærd. Derfor har de bl.a. mulighed for at producere til Det Statslige Dyrevelfærdsmærke, hvor der stilles yderligere krav til dyrevelfærden i besætningen.
Igennem årene har forskerne brugt meget tid på at definere dyrevelfærd. Det britiske Farm Animal Welfare Council har udarbejdet De Fem Friheder, som er et af de mest indflydelsesrige forsøg på at give en definition af dyrevelfærd.
De Fem Friheder
- Frihed for sult og tørst – gennem let adgang til foder, som er tilstrækkeligt til at sikre sundhed og livskraft
- Frihed for ubehag – ved at sørge for et egnet miljø, som omfatter læ og et behageligt hvileareal
- Frihed for smerte, skade og sygdom – gennem forebyggelse eller hurtig diagnose og behandling
- Frihed fra frygt og lidelse – ved at sørge for tilstrækkelig plads, ordentlige faciliteter og selskab af artsfæller
- Frihed til at udtrykke normal adfærd – ved at sikre at behandlingen af dyret og forholdene i øvrigt er sådan, at lidelse undgås
Få en forklaring på begreberne dyrevelfærd, dyreetik og dyrebeskyttelse af L&Fs fødevare- og veterinærpolitiske chef, Trine Vig.
Landbrug & Fødevarers visioner for dyrevelfærd
I Landbrug & Fødevarer følger vi hele tiden med i udviklingen på
dyrevelfærdsområdet – og vi arbejder aktivt for at styrke dyrevelfærden hos danske landbrugsdyr. Vores mål er, at dyrene gennem hele livet har haft god velfærd samtidig med, at vores landmænd og virksomheder bidrager til den globale fødevareforsyning gennem en bæredygtig og konkurrencedygtig produktion af danske fødevarer.
EU-Kommissionen har som målsætning inden udgangen af 2026 at fremsætte forslag til en ny fælles dyrevelfærdslovgivning. I Landbrug & Fødevarer hilser vi initiativet velkommen, da vi ønsker at bidrage til, at niveauet af dyrevelfærd løftes i hele EU med en samlet lovgivning.
Dyrevelfærd i stalden
For Landbrug & Fødevarer er det en præmis, at danske landbrugsdyr bruges som produktionsdyr til levering af fødevarer. Hovedparten af dyrene holdes på stald, hvilket blandt andet giver mulighed for at minimere risikoen for smitsomme sygdomme.
Landbrug & Fødevarer og vores medlemmer anerkender og tilslutter os De Fem Friheder som det grundlæggende udgangspunkt for at definere dyrenes rettigheder og behov.
Dyrevelfærd under transport
Når danske dyr skal til en anden besætning eller til slagteriet, skal de ud på en transport. Der gøres en stor indsats for at sikre dyrenes velfærd under transporten.
Regler for transport af dyr i Danmark
De danske regler om transport af dyr går på flere områder længere end EU-reglerne. Blandt andet skal alle chauffører i Danmark have et 5-dages kursus, hvor de lærer at varetage transport af levende dyr.
Transportbilerne skal passe til dyrenes art, antal, størrelse og transporttid og indrettes korrekt i forhold til blandt andet ventilation og strøelse. Før transporten vurderer landmanden og chaufføren, om dyrene er egnede til den planlagte transport – og sikrer dermed, at kun sunde og raske dyr sendes afsted. Ved ankomst til danske slagterier kontrollerer Fødevarestyrelsens dyrlæger alle dyr for at sikre, at dyrevelfærden under transporten har været i orden.
Hvis dyrene skal ud på lange transporter (over 8 timer), skal dyrenes transportegnethed vurderes af embedsdyrlægen fra Fødevarestyrelsen inden afgang. Under transporten har chaufføren ansvaret for dyrene og tilser jævnligt dyrene. Ved alle transporter over 8 timer af grise og køer, skal dyrene have 20 pct. ekstra plads.