Foto: Peter Prik Larsen

Nyhed, 20.august 2024

Grøntsager på bordet – de unge hænger i bremsen

L&F har taget temperaturen på danskernes forhold til og viden om grøntsager.

Det er den ellers klimabevidste ungdom, der er mindst tilbøjelig til at have grøntsager som en del af kosten. Det er et af resultaterne af en ny undersøgelse, som analysevirksomheden Voxmeter har gennemført for Landbrug & Fødevarer. I alt 1.000 danskere mellem 18 og 80 år er blevet spurgt om deres viden om og forbrug af grøntsager.

Undersøgelsen, der offentliggøres i forbindelse med ’Den Nationale Grøntuge’, viser altså, måske lidt overraskende for nogle, at de unge under 30 år er den aldersgruppe, hvor færrest får grøntsager dagligt. Det gør 45 procent af disse, mens det gælder for 60 procent af de 50-59-årige. De øvrige aldersgrupper ligger også markant højere, end de 18-29-årige.

Ikke mad fra bunden

Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, har et bud på årsagen.

- De unge tænker og taler meget om ernæring og har også et fokus på at spise grønt. Men generelt laver de ikke så mange måltider fra bunden, og det grønne er derfor sjældnere grøntsager. Det tager tid at tilberede grøntsager, og de unge prioriterer måske deres tid anderledes, siger hun.

Ifølge undersøgelsen er der dog generelt en bevægelse mod mere grønt på tallerknerne. 35 procent svarer, at de spiser flere grøntsager, end for to år siden. Fremadrettet vurderer 43 procent af danskerne, at de kommer til at spise flere grøntsager, end de gør i dag. Og her er det til gengæld særligt de yngste voksne, der forudser at de vil have flere grøntsager i måltiderne.

Savner variation

Undersøgelsen viser også, at danskernes vigtigste grunde til at spise grøntsager er sundheden og den gode smag. Barriererne for at vælge grøntsager til i kosten er udfordringer med manglende variation, at grøntsager hurtigt bliver kedelige, og at de er tidskrævende at tilberede.

Du kan dykke ned i tallene og blive klogere på danskernes grøntsagsviden og -vaner her.